Cobra Warrior tarjosi kokemusta laajoista monikansallisista ilmaoperaatioista
Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Cobra Warrior -harjoitus päättyi perjantaina 4.10.2024. Osa suomalaisista hävittäjistä jää Waddingtonin tukikohtaan, josta käsin Ilmavoimat osallistuu 14.10.2024 alkavan Strike Warrior -harjoituksen lentokierroksiin.
Cobra Warrior -harjoitukseen osallistui yhteensä yli 80 lentokonetta Isosta-Britanniasta, Suomesta, Kanadasta, Puolasta, Norjasta ja Yhdysvalloista. Hävittäjätyypeistä edustettuina olivat F/A-18 Hornet, F-35 Lightning II, Typhoon, F-15 ja F-16. Suomalaiset ja kanadalaiset Hornetit sekä puolalaiset F-16-hävittäjät operoivat Waddingtonista, brittien Typhoonit kotitukikohdistaan Coningsbystä ja Lossiemouthista, brittien F-35B-hävittäjät Marhamista, yhdysvaltalaiset ja norjalaiset F-35A-hävittäjät sekä yhdysvaltalaiset F-15-hävittäjät Lakenheathista, ja yhdysvaltalaiset F-16-hävittäjät Mildenhallista. Hävittäjien lisäksi lentotoiminnassa oli mukana ilmatankkaus-, valvonta- ja kuljetuskoneita sekä helikoptereita.
Harjoituksen laajat monikansalliset ilmaoperaatiot lennettiin pääasiassa Pohjanmeren yllä. Suurimmat lentokierrokset sisälsivät esimerkiksi useiden kymmenien hävittäjien puolustuksellisia ja hyökkäyksellisiä vastailmaoperaatioita (Defensive & Offensive Counter-Air operations, DCA & OCA), joiden suunnittelu yhdessä liittolaisten kanssa oli keskeinen osa harjoitusta. Lisäksi lennettiin pienempiä lentokierroksia, jotka sisälsivät taktista ilmataisteluharjoittelua sekä matalasuunnistustehtäviä Englannin järviseudulla (LFA17) ja Walesissa (LFA7, ”Mach loop”) sijaitsevilla matalalentoalueilla (Low Flying Area, LFA).
‒ Harjoituksen suuret lentokierrokset oli toteutettu laadukkaasti. Haastavissa ja realistisissa skenaarioissa oli aidosti kaikki Multi-Domain Operations (MDO) -elementit mukana, mukaan lukien avaruus, kyber ja ei-kineettiset vaikuttamisen menetelmät. Suomalaiset osallistuivat monipuolisesti eri tehtävätyyppeihin, painopisteenä DCA- ja OCA-vastailmaoperaatiot, integroidun ilma- ja ohjuspuolustuksen tehtävät (Integrated Air and Missile Defence, IAMD) sekä Air Interdiction -vastamaaoperaatiot eli vastustajan maajoukkojen ilmaeristäminen. Suomalaisilla ohjaajilla oli myös johtovastuita suurissa useiden kymmenien koneiden lentokierroksissa, mikä tarjosi arvokasta kokemusta yhteistyöstä liittolaisten kanssa, kertoo suomalaisen harjoitusosaston komentajana toiminut Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja, everstiluutnantti Lasse Louhela.
‒ Cobra Warrior -harjoituksen keskeisenä tavoitteena oli integroitua liittolaisten suunnittelu-, toimeenpano-, johtamis- ja arviointiprosesseihin. Tässä onnistuttiin, mutta ilmaoperaatioiden suunnittelun ja toteutuksen standardisoinnin osalta tunnistettiin myös kehittämistarpeita. Cobra Warriorin kaltaisissa suurissa monikansallisissa harjoituksissa korostuu erilaisten tukevien elementtien, kuten ilmakuljetuskyvyn, ilmatankkausresurssien sekä ilmasijoitteisen valvonnan, tiedustelun ja maalinosoituksen (intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance, ISTAR) kykyjen merkitys. Kehittämistarpeita tunnistettiin erityisesti Ilmavoimien deployment-kyvyn osalta, sillä hävittäjäosaston lähettäminen ulkomaille on logistisesti haastava operaatio. Nykyisellään olemme logistiikassa varsin riippuvaisia liittolaisten ja kaupallisten toimijoiden suorituskyvyistä, Louhela toteaa.
Tiivistä yhteistyötä liittolaisten kanssa
Yksi Cobra Warrior -harjoituksen tavoitteista oli harjoitella yhteistoimintaa liittolaisten F-35-hävittäjien kanssa. Harjoitukseen osallistuneet yhdysvaltalaiset ja norjalaiset F-35A-hävittäjät tukeutuivat Lakenheathiin ja iso-britannialaiset F-35B-hävittäjät Marhamiin.
‒ Neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien yhteistoiminta tapahtui osana suurten lentokierrosten suunnittelua ja toteutusta. Ruohonjuuritason yhteistoimintaa rajoitti jonkin verran se, että F-35-hävittäjät tukeutuivat eri tukikohtiin kuin suomalaiset hävittäjät, mutta saimme kuitenkin kattavasti havaintoja viidennen sukupolven hävittäjien suorituskykyjen integroinnista erilaisiin tehtävätyyppeihin. Esimerkiksi vastustajan ilmapuolustuksen lamauttamisen suorituskyvyt (Suppression of Enemy Air Defences, SEAD) olivat laajasti mukana lentokierroksissa, everstiluutnantti Louhela kertoo.
Waddingtonin tukikohtaan tukeutui suomalaisten F/A-18 Hornet -hävittäjien lisäksi kanadalaisia CF-188 Hornet -hävittäjiä ja puolalaisia F-16-hävittäjiä. Suomalaiset ja kanadalaiset oli sijoitettu tukikohdassa toistensa viereen osittain yhteisiin tiloihin.
‒ Yhteistyö kanadalaisten kanssa oli yksi harjoituksen parhaista anneista. Molemmat maat lentävät Hornet-kalustolla ja toimintakulttuuri on hyvin samanlaista. Kanadalaisten CC-130H Hercules -tankkerin tuki oli erityisen arvokasta, sillä se mahdollisti suomalaisten lentäjien ilmatankkauskoulutuksen sekä päivällä että yöllä. Puolalainen F-16-osasto oli sijoitettu toiselle puolelle tukikohtaa, mutta yhteistoiminta sujui hyvin myös puolalaisten kanssa, ja harjoituksen aikana onnistuttiin luomaan uusia yhteistyösuhteita molempien tulevien F-35-kumppanien suuntaan, Louhela toteaa.
‒ Royal Air Force on luonut Cobra Warrior -harjoituksen suuriin lentokierroksiin erittäin laadukkaan toimintaympäristön. Harjoituksen tukitoiminnot olivat korkealaatuisia, esimerkiksi peliorganisaatiosta ja skenaarioista vastanneet White Cell- ja Exercise Control (EXCON) -toiminnot oli toteutettu yhteistyössä Inzpire-yrityksen asiantuntijoiden kanssa. Todenmukaiset skenaariot pohjautuivat Naton yhteisiin puolustussuunnitelmiin ja viimeisimpiin kokemuksiin Ukrainasta, Louhela korostaa.
Neljä F/A-18 Hornet -hävittäjää jatkaa Waddingtonissa
Cobra Warrior -harjoituksen päättyessä kaksi suomalaista F/A-18 Hornet -hävittäjää palasi kotiin, mutta neljä konetta jää Isoon-Britanniaan. Suomalaiset Hornetit osallistuvat Waddingtonin tukikohdasta Ison-Britannian kuninkaallisten merivoimien (Royal Navy) Strike Warrior -harjoituksen lentokierroksiin 14.‒25.10.2024 välisenä aikana.
Suomen ilmavoimien osalta Strike Warrior -harjoituksen tavoitteena on harjoitella yhteistoimintaa Ison-Britannian kuninkaallisten merivoimien lentotukialustaisteluosaston (UK Carrier Strike Group) kanssa. Harjoituksen lentotoimintaan osallistuu HMS Prince of Wales -lentotukialukselta operoivia F-35B Lightning II -hävittäjiä. Lisäksi mukana on muita hävittäjiä, merivalvontakoneita ja helikoptereita Isosta-Britanniasta, Ruotsista, Norjasta, Saksasta, Ranskasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista.
Navy’s new fast jet squadron debuts at sea as 809 NAS join HMS Prince of Wales