Hyppää sisältöön

Suomi isännöi Wienin asiakirjan mukaisen tukikohtavierailun

Pääesikunta
25.11.2021 10.57
Tiedote

Suomi isännöi Wienin asiakirjan (VD11) mukaisen tukikohtavierailun Jääkäriprikaatissa ja Lapin lennostossa 22. – 26.11.2021. Maavoimien uusinta kalustoa esitettiin toimintanäytöksessä Rovajärvellä 25.11.

Tukikohtavierailun ajankohtaa on siirretty viisivuotiskauden aikana (2016-2021) koronapandemian vuoksi kaksi kertaa, touko- ja lokakuussa 2020. Suomessa tukikohtavierailu on toimeenpantu viimeksi vuonna 2015. Tukikohtavierailut ovat osaa normaalia asevalvontatoimia.

Tukikohtavierailun tavoitteena on tukea asevalvontatoimien toimeenpanoa ja rohkaista ETYJ- osanottajamaita etsimään keinoja asevalvontatoimien mahdollistamiseksi koronapandemian aikana. Tukikohtavierailun aikana esitellään Lapin lennoston sekä Jääkäriprikaatin toimintaa harjoitustoiminnan sekä tukikohdan yleisesittelyillä. Operatiiviseen käyttöön otettavat 155mm panssarihaupitsi K9 MOUKARI sekä 120mm panssarikranaatinheitin XA-361 AMOS esitellään ETYJ- osanottajamaille Rovajärven ampumakenttäalueella osana Maavoimien vaikuttamisharjoitusta.

Tukikohtavierailuun osallistui 47 henkilöä 26 maasta.

Vieraat ovat olleet vaikuttuneita suomalaisten sotilaiden suorituskyvystä haastavissa arktisissa olosuhteissa. Vierailijoiden keskuudestaan valitsema puhemies, Saksan asevalvontaorganisaation johtaja prikaatikenraali Peter Braunstein on useasti nostanut esiin suomalaisen palkatun henkilöstön ja erityisesti reserviläisten ja varusmiesten motivoituneisuuden, omistautumisen ja niiden yhteisvaikutuksena syntyneen erinomaisen suorituskyvyn haastavissa olosuhteissa. Vieraat ovat myös kiittäneet joukko-osastojen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä tapahtuman toimeenpanossa.

Suomi on avoimen kansainvälisen yhteisön luotettava ja uskottava jäsen

Suomi on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) jäsenmaana ratifioinut asevalvontasopimuksiin kuuluvan Wienin asiakirjan 2011 (Vienna Document 2011, VD11).

Sopimuksen mukaisesti on jokainen jäsenmaa velvoitettu esittelemään viiden vuoden aikaperiodilla yksi maavoimiensa ja yksi ilmavoimiensa joukko-osasto muiden jäsenmaiden lähettämille edustajille.

Joukko-osastojen ja tukikohtien esittelyn tavoitteena on Wienin asiakirjan hengessä lisätä jäsenmaiden välistä avoimuutta ja toimintojen läpinäkyvyyttä, sekä samalla entisestään vähentää maiden välistä sotilaallista jännitettä.

ETYJ on yksi maailman laajimmista alueellisista turvallisuusjärjestöistä, jonka 57 osallistujamaata kattavat Vancouverista Vladivostokiin yltävän maantieteellisen alueen.

Suomi on ollut mukana ETY-järjestössä ja sitä edeltäneessä ETY-konferenssissa alusta lähtien. Suomi allekirjoitti Helsingin päätösasiakirjan vuonna 1975 samanaikaisesti 34 muun valtion kanssa.