Hyppää sisältöön

Reserviläisiä koulutettiin ennätysmäärä

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 16.1.2023 12.08
Tiedote
Kuvassa seitsemän reserviläistä taisteluvarustuksessa Ruska 22 -harjoituksessa. Taustalla sotilaspoliisiauto..

Reservin koulutustapahtumia lisättiin merkittävästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Vuonna 2022 kertausharjoituksiin ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen koulutustapahtumiin osallistui yhteensä noin 50 000 henkilöä.

Puolustusmäärärahoihin suunnatun lisärahoituksen myötä kertausharjoituksia sekä vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen koulutustapahtumia järjestettiin vuonna 2022 aiempaa enemmän. Vuoden aikana kertausharjoituksiin osallistui noin 30 000 reserviläistä ja Puolustusvoimien vapaaehtoisiin harjoituksiin noin 8400 reserviläistä. Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) kasvatti vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen volyymin lähes kaksinkertaiseksi verrattuna edelliseen vuoteen. MPK:n järjestämillä vapaaehtoisen maanpuolustuksen kursseilla sotilaallisia valmiuksia kehittäviä taitoja harjoitteli noin 17 000 henkilöä. 

– Suorituskykyinen reservi on Suomen puolustuksen perusta ja kertausharjoitukset ovat keskeinen osa asevelvollisuutta. Voidaankin todeta, että reservi on vastannut erinomaisesti kutsuun osallistua maanpuolustukseen. Lisääntyneet kertausharjoitukset ovat edellyttäneet myös henkilöstöltä paljon, sanoo Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Kari Pietiläinen.

Kertausharjoituksia sekä vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen koulutustapahtumia järjestetään myös tulevaisuudessa normaalia enemmän. Tavoitteena on vakiinnuttaa kertausharjoitusten määrä noin 30 000 reserviläiseen. MPK:n tarjontaan tullaan lisäämään uusia kursseja, jotka mahdollistavat myös yhä useamman reserviläisten omaehtoisen kouluttautumisen.

Reserviläiset ovat tyytyväisiä saamaansa koulutukseen

Puolustusvoimien henkilökunta ja reserviläiskouluttajat ovat onnistuneet erinomaisesti koulutustehtävässään reservin koulutustapahtumien yhteydessä kerätyn reserviläispalautteen perusteella.  Kyselyssä reserviläiset vastaavat kysymyksiin asteikolla 1-5. Reserviläiset olivat erittäin tyytyväisiä saamaansa koulutukseen ja tulokset ovat historian parhaalla tasolla. Korkeimman arvosanan saivat Puolustusvoimien kouluttajat, joille reserviläiset antoivat arvosanaksi 4,8. Korkealle tasolle ylsivät myös harjoituksissa koettu me -henki (4,6), yleinen maanpuolustustahto (4,7), arvio reserviläisjohtajista (4,6) sekä henkilökohtainen motivaatio (4,6).

Vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus on tärkeää reservin osaamisen ylläpitämisessä

Reservin koulutus rakentuu Puolustusvoimien, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen antamasta koulutuksesta, maanpuolustusjärjestöjen toiminnasta sekä jokaisen reserviläisen omatoimisesta harjoittelusta. Maanpuolustusjärjestöjen toiminta keskittyy yksittäisen henkilön toimintakyvyn ylläpitoon ja kehittämiseen, kuten ampuma- ja liikuntakoulutukseen. MPK:n koulutus tuottaa osaamista puolustusvoimien ja kokonaismaanpuolustuksen tarpeisiin. Yhteistyö Puolustusvoimien ja MPK:n välillä on viime vuosina tiivistynyt entisestään.

– Yhteistyö näkyy esimerkiksi siinä, että yli 1200 MPK:n reserviläiskouluttajaa toimi kouluttajina Puolustusvoimien reservin koulutustapahtumissa vuonna 2022, sanoo vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja, eversti Jukka Nurmi

Lue myös: Reserviläiset luottavat Puolustusvoimiin

´