Hyppää sisältöön

Reserviläiset luottavat Puolustusvoimiin

Julkaisuajankohta 21.12.2022 14.00
Tiedote

Vuoden 2022 reserviläiskyselyiden tuloksissa näkyy Euroopan tilanne – reserviläisten maanpuolustustahto ja henkilökohtainen motivaatio ovat nousseet ennätyslukemiin.

Kuluvana vuonna koulutettiin noin 30 000 reserviläistä kertausharjoituksissa ja lähes 8400 reserviläistä Puolustusvoimien vapaaehtoisissa harjoituksissa. Lisäksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen vapaaehtoisen maanpuolustuksen kursseilla harjoitteli sotilaallisia valmiuksia kehittäviä taitoja noin 17 000 reserviläistä.

Puolustusvoimat kysyy reserviläisiltä palautetta saamastaan koulutuksesta ja maanpuolustustahtoon liittyvistä asioista reserviläiskyselyllä. Nykymuotoinen kysely on ollut käytössä vuodesta 2017. Kyselyssä reserviläiset vastaavat kysymyksiin asteikolla 1-5. Vuoden 2022 tulokset ovat kaikissa kysymyksissä historian parhaalla tasolla.

Reserviläiset arvioivat kyselyissä omaa tahtoaan ja Puolustusvoimia muun muassa seuraavasti:

-    maanpuolustustahto 4,7
-    henkilökohtainen motivaatio 4,6
-    arvio reserviläisjohtajista 4,6
-    arvio Puolustusvoimien kouluttajista 4,8
-    usko omaan joukkoon 4,4

Edelliseen vuoteen verrattuna nousivat eniten maanpuolustustahto, henkilökohtainen motivaatio ja usko omaan joukkoon. Heikoimman arvion reserviläiset antoivat omalle fyysiselle toimintakyvylleen (3,9), mikä sekin tosin oli edellistä vuotta korkeampi.        

Ukrainan sota ja lisääntyneet harjoitukset taustalla

– Reserviläiskyselyjen tulosten mukaan reserviläiset ovat vahvasti sitoutuneet maanpuolustukseen ja uskovat omaa kykyynsä suorittaa velvollisuutensa. Ukrainan sota, Nato-jäsenyysprosessi ja lisääntynyt harjoitustoiminta ovat hyvien tulosten taustalla. Laajentunut vapaaehtoisen maanpuolustuksen koulutus monipuolisine ammuntoineen on myös vaikuttanut reserviläisten motivaatioon positiivisesti, toteaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja, eversti Jukka Nurmi.

Puolustusvoimat arvioi reservin koulutuksen kehittämistarpeita kyselyiden perusteella. Reservin koulutus toteutetaan vuonna 2023 Puolustusvoimien kertausharjoitusten ja vapaaehtoisen harjoitusten, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja reserviläisjärjestöjen antaman vapaaehtoisen koulutuksen sekä jokaisen reserviläisen omatoimisen harjoittelun muodostamana kokonaisuutena.

- Oman toimintakyvyn kehittämiseen vaikkapa hiihtolenkillä kannattaa panostaa, kannustaa Nurmi.  

Lue myös: Varusmiesten maanpuolustustahto ennätyskorkealla – kotiutuneilta loppukyselyssä hyvää palautetta

Tiedotetta päivitetty 16.1.2023: Kertausharjoituksiin sekä vapaaehtoisen maanpuolustuksen koulutustapahtumiin osallistuneiden lukumääriä tarkennettu.