Hyppää sisältöön

USEUCOM:n ja Puolustusvoimien yhteinen lausunto
Pohjois-Euroopan asevoimien komentajat tapasivat Helsingissä

Puolustusvoimat
30.9.2021 16.22
Tiedote
kuva jossa komentajat poseeraavat portailla

Puolustusvoimien ja Yhdysvaltain asevoimien Euroopan johtoporras (USEUCOM) järjestivät kokouksen Pohjois-Euroopan maiden asevoimien komentajille Helsingissä 29.–30. syyskuuta.

Tapaamisen isäntinä toimivat Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ja Yhdysvaltain asevoimien Euroopan johtoportaan komentaja, kenraali Tod Wolters. Kokoukseen osallistui asevoimien komentajia Alankomaista, Iso-Britanniasta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Puolasta, Ruotsista, Saksasta Tanskasta ja Virosta. 

Keskusteluissa korostui alueen turvallisuushaasteet ja tarve edelleen syventää puolustusyhteistyötä. Komentajat keskustelivat sotilaallisesta liikkuvuudesta ja kehittyvästä yhteistoimintakyvystä Naton ja kumppanimaiden välillä. Osallistujat tutustuivat myös USEUCOM:n vuoden 2022 harjoitusohjelmaan.

Asevoimien komentajien säännöllisillä kokouksilla syvennetään tulevaa yhteistyötä Pohjois-Euroopan maiden, Yhdysvaltojen ja liittolaisten ja kumppanimaiden välillä kaikkialla Euroopassa. Yhteistyöllä rakennetaan puolustus- ja yhteistoimintakykyä sekä kehitetään kykyä reagoida olemassa oleviin ja mahdollisiin ennakoimattomiin uhkiin.

Arktinen alue ja Baltia ovat strategisesti tärkeitä ja niillä on kasvava geopoliittinen ja globaali merkitys. Näillä alueilla järjestettävät harjoitukset ja muu vuorovaikutus liittolaisten ja kumppanien välillä lisää kykyä toimia yhdessä kaikilla alueilla sekä mahdollistaa toiminnan yhtenä joukkona. 

Edellisenä päivänä usean maan vanhimmat aliupseerit tapasivat ja jakoivat tietoa ja kokemuksia aliupseeriston rekrytoinnin kehittämisestä.