Hyppää sisältöön

MPKK:n Ukraina-, Venäjä- ja resilienssitutkimus vahvistuvat merkittävän apurahan myötä

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 10.10.2024 10.12
Tiedote

Jenny ja Antti Wihurin rahasto on päättänyt myöntää Maanpuolustuskorkeakoulun kolmelle tutkimushankkeelle yhteensä 750 000 euron apurahan. Kyseessä on yksi Maanpuolustuskorkeakoulun historian suurimmista apurahoista. 

Apuraha jakautuu vuosille 2025–2027 siten, että korkeakoululle myönnetään 250 000 euroa 9.10.2024, 9.10.2025 ja 9.10.2026.

Apurahat käytetään seuraaviin tutkimushankkeisiin:
 
-    Kokonaismaanpuolustus osana kansallista resilienssiä (KOMAR)
-    Ukraina sodan operaatiotaito ja taktiikka
-    Venäjän sotilaallinen turvallisuus – asevoimat 2040

Apurahoilla Maanpuolustuskorkeakoulu muun muassa palkkaa hankkeisiin tutkijoita. Ensimmäiset akateemiset julkaisut näkevät päivänvalon syksyllä 2025. Akateemisen tutkimuksen ohella tutkijoiden työpanos näkyy opetuksessa kaikilla kurssitasoilla. 

Kokonaismaanpuolustus osana kansallista resilienssiä (KOMAR) -tutkimushankkeen (2024–2028) päätavoitteena on kehittää kokonaismaanpuolustukseen liittyvää tutkimusta ja uudistaa sen tietopohjaa, vahvistaa kansallisia ja kansainvälisiä tutkimusverkostoja sekä luoda pysyvä perusta kokonaismaanpuolustuksen tutkimusalueelle.

”Tutkimuskokonaisuuden keskiössä ovat puolustuskyky ja viranomaisyhteistyö kokonaismaanpuolustuksen näkökulmasta. Tarkastelu kytketään laajempaan kansainväliseen kehykseen, joista tärkeimpiä ovat NATO, EU sekä eri maiden kanssa tehtävä kahdenvälinen yhteistyö”, hankkeen johtaja dosentti Teija Sederholm tiivistää. 

Ukrainan sodan operaatiotaito ja taktiikka -hankkeen johtaja, apulaissotilasprofessori, majuri Jussi Pajunen kertoo hankkeen tuottavan syötteitä muun muassa operaatiotaidon ja taktiikan opetukseen. ”Keskeistä sisältöä on Ukrainan sodan oppien analysoiminen ja niiden merkityksen arvioiminen suhteessa Suomeen”, hän kiteyttää. 

Venäjän sotilaallinen turvallisuus -hankkeessa tutkitaan Venäjän sotilaspolitiikan ja asevoimien kehitystä kolmessa eri työpaketissa: Venäjän Ukrainan sodasta saamat opit, Venäjän strateginen pidäke ja Kiinan ja Venäjän yhteistyön vaikutukset arktiselle alueelle. 

”Hanke lisää tietoa Venäjän sotilaallisesta ajattelusta ja toiminnasta maanpuolustuksen, sotilasopetuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen tueksi. Hanke tuottaa asiantuntijaosaamista Venäjän sotilaalliseen toimintaa liittyen strategisen päätöksenteon ja yhteiskunnallisen keskustelun tueksi”, avaa apulaissotilasprofessori, majuri Juha Kukkola
 

´