Maanpuolustuskorkeakoulun ja Metropolian yhteisprojekti KOTKA esittäytyy Santahaminassa
KOTKA-AAGV eli Autonomous Arctic Ground Vehicle saa oman demonstraationäytöksensä 13. joulukuuta 2024 klo 09.00 Maanpuolustuskorkeakoululla, Santahaminassa.
Kyseessä on Puolustusvoimien tutkimustehtävä, jossa Maanpuolustuskorkeakoulun Sotatekniikan laitos yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa ovat pyrkineet selvittämään nykyisen teknologian kypsyyttä autonomisen järjestelmän luomiseksi taistelukentälle maasto-olosuhteisiin. Ensimmäisessä vaiheessa Metropolian asiantuntijat ja opiskelijaryhmä ovat muokanneet Sisu NA-140BT telakuorma-autosta etäohjattavan. Näin syntynyt ajoneuvo on projektissa saanut nimekseen KOTKA. Tavoitteena on jatkossa kehittää täysin autonominen maastossa liikkuva järjestelmä.
KOTKA on prototyyppi 2030-luvun autonomisesta arktisen alueen maastoajoneuvosta sekä useita osajärjestelmäinnovaatioita sisältäen mm. sensorifuusioon, navigointiin ja esteiden väistämiseen liittyen.
Ensi perjantaina näytöksessä esitellään muun muassa ajoneuvon eri ohjaustilojen käyttöä, kuten optionally-manned -konseptin mukainen lähiohjaus sekä etäohjausmoodit. Lisäksi esitellään ensimmäinen versio maalilaiteperävaunusta.
- Tutkimuksella pyritään osoittamaan, että vanhentuneita ajoneuvojärjestelmiä voidaan tekoälyn ja robotiikan avulla kustannustehokkaasti päivittää uusiin tehtäviin ja käyttötarkoituksiin, toteaa Maanpuolustuskorkeakoulun Sotatekniikan laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Petteri Hemminki.
Liikkuvuuden kehittämisellä luodaan pohja toimintakyvylle arktisella alueella. Ilmastonmuutoksen vaikutusten huomioiminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa mahdollistaa valmistautumisen toimintaan suorituskykyisellä ja ilmasto-olosuhteisiin soveltuvalla kalustolla.
- Tutkimus tuottaa konkreettisia tuloksia testatun prototyypin last-mile-logistic-suorituskyvyn rakentamiseksi arktisiin olosuhteisiin. Autonomista ajoneuvoa voidaan hyödyntää korkean riskin polttoaine- ja ampumatarvikekuljetusten automatisointiin sekä humanitaarisiin tarpeisiin, kertoo Hemminki.
Laite voi monikäyttöisyydessään vapauttaa sotilaita taistelukentällä toisiin tehtäviin.
- Tärkeintä tässä on monikäyttöisyys. Emme kehitä vain yhtä tiettyyn käyttötarkoitukseen olevaa järjestelmää. Järjestelmä on hieman kuin suomalainen sotilaskin: moniin erilaisiin tehtäviin kykenevä toimija, Hemminki täsmentää.
Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Maanpuolustuskorkeakoulu solmivat syksyllä 2023 yhteistyösopimuksen. Korkeakoulujen välinen yhteistyö pitää sisällään muun muassa tutkimus- ja opetustoimintaa sekä hankeyhteistyötä. Lisäksi yhteistyön tavoitteena on edistää molempien korkeakoulujen tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta.
KOTKA on ollut Metropolian Puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymälle kiinnostava ja monialainen tutkimuskohde. Eikä vähiten kestävyysnäkökulmasta.
- Vanhan, käytöstä poistetun sotilasajoneuvon uudistaminen, käyttötarkoituksen laajentaminen ja sen elinkaaren merkittävä pidentäminen ovat kiertotalousajattelua parhaimmillaan. Merkityksellistä on ollut myös se, että näillä MPKK:n yhteistyöprojekteilla olemme saaneet meidän tekniikan opiskelijat kiinnostumaan entistä laajemmin turvallisuuteen ja maanpuolustukseen liittyvistä kysymyksistä. Ja onhan tämä uutta ja innostavaa tutkimusyhteistyötä myös meidän opettajille ja TKI-asiantuntijoille, toteaa innovaatiojohtaja Merja Rehn.