Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Puolustusvoimien tiedustelulaitos

Puolustusvoimien tiedustelulaitos on Pääesikunnan alainen laitos, joka tuottaa päätöksentekijöille toimintaympäristötietoisuutta keräämällä, analysoimalla ja raportoimalla sotilasstrategiseen ja lähialueen sotilaalliseen tilanteeseen liittyvää tiedustelutietoa.

Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen tehtäviä ovat muun muassa

  • vastuu puolustushallinnon paikka- ja olosuhdetietopalvelusta
  • sotilastiedustelu- ja turvallisuustoimintojen täydennyskoulutus
  • kriisinhallintaoperaatioiden tukeminen.

Laitoksen pääosat on sijoitettu Helsinkiin ja Jyväskylään, mutta laitoksen osia toimii valtakunnallisesti myös muilla paikkakunnilla. Tiedustelulaitosta johtaa eversti Esapekka Vehkaoja.

Tiedustelukoulu

Tiedustelukoulu on Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen osasto, joka antaa sotilastiedustelutoimialan toimialakohtaista ja turvallisuuden johtamisen täydennyskoulutusta. Täydennyskoulutusta annetaan Puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen, poliisin ja muiden viranomaisyhteistyökumppaneiden henkilöstölle.

Topografikunta

Topografikunta on Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen osasto, joka vastaa puolustusvoimien paikka- ja olosuhdetietotoiminnan kokonaisuudesta.

Topografikunta ohjaa Puolustusvoimien paikka- ja olosuhdetietoalaa suunnittelemalla, ohjeistamalla ja valvomalla paikka- ja olosuhdetietotuen kehittämisen ja ylläpidon.

Topografikunta

  • tukee toimialallaan Puolustusvoimien kaikkia tehtäviä
  • huolehtii Puolustusvoimien osalta paikka- ja olosuhdetietoalan kotimaan viranomaisyhteistyöstä
  • edistää Puolustusvoimien osalta paikka- ja olosuhdetietoalan kansainvälisestä verkostoitumisesta ja yhteistyösuhteista.

Topografikunnan vanhat ilmakuva- ja kartta-aineistot on arkistoitu Maanmittauslaitokseen. Niihin liittyvissä asioissa pyydämme ystävällisesti siirtymään sivulle https://www.maanmittauslaitos.fi/kartat-ja-paikkatieto tai ottamaan yhteyttä sähköpostilla [email protected].