Hyppää sisältöön

Varusmieskoulutus jatkuu sopeutetusti alokasjakson jälkeen

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 29.7.2020 14.57
Tiedote

Puolustusvoimien koronaviruksen vastaiset toimenpiteet ovat osoittautuneet toimiviksi. Koronatilanteen jatkuvan epävarmuuden takia varusmieskoulutuksen sopeuttamistoimenpiteitä jatketaan toistaiseksi. Päätöksellä turvataan asevelvollisten turvallinen palvelus ja koulutus tulevien kuukausien aikana.

Suurimman tartuntariskin Puolustusvoimissa aiheuttavat kontaktit Puolustusvoimien ulkopuolelle ja tartunnat varusmiesten välillä ovat olleet harvinaisia. Koulutusjärjestelyillä mahdollistetaan tartuntaketjujen tehokas jäljittäminen sekä estetään tartuntojen leviäminen.

Puolustusvoimat seuraa tilannetta jatkuvasti ja arvioi sen vaikutuksia Puolustusvoimissa. Koulutusjärjestelyitä tarkastellaan jokaisen koulutusjakson osalta uudelleen ja järjestelyjä on varauduttu muuttamaan joustavasti.

Järjestelyt koulutushaarajaksosta lähtien - joitain vapaisiin ja vierailuihin liittyviä rajoituksia lievennetään

Kuuden viikon alokasjakson jälkeen koulutus- ja vapaajaksottelussa siirrytään rytmiin, jossa koulutettavat osastot ovat kukin vuorollaan neljä viikkoa palveluksessa ja kaksi viikkoa vapaalla. Koulutusjärjestelyt toteutetaan paikalliset olosuhteen huomioiden, joten rytmityksessä ja jaksojen pituuksissa on joukko-osastokohtaisia eroja.

Koulutushaarajaksosta lähtien varusmiehille on mahdollista perustelluista syistä ja alueellinen tilanne huomioon ottaen myöntää ilta-, yö- ja urheiluvapaata.

Puolustusvoimat mahdollistaa varusmiesten osallistumisen omiin valmistujaisiin. Varusmiehille, jotka eivät kyseisenä ajankohtana ole koulutusrotaation mukaisella vapaajaksolla, myönnetään viikonloppuvapaata.

Ulkomailla asuvien varusmiesten on mahdollista matkustaa lomilla kotimaahansa yleiset hallituksen matkustussuositukset huomioiden. Suomessa asuvien varusmiesten ulkomaan lomamatkat eivät ole sallittuja koronaviruksen tartuntariskin takia.

Sotilaskodissa varusmiesten ja läheisten vierailut sallitaan edellyttäen, että vierailut voidaan toteuttaa osastointia vaarantamatta. Vierailijoiden kannattaa varmistaa etukäteen varuskunnasta, onko sotilaskodissa vierailu mahdollista. Sairaana ei tule vierailla ja vierailuiden aikana on noudettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. 

Sotilasvalat ja -vakuutukset joudutaan toteuttamaan ilman vieraita. Joukko-osastot järjestävät mahdollisuuden tilaisuuksien seuraamiseen esimerkiksi suoratoistopalvelun tai videokoosteen kautta. Toteutukset suunnitellaan joukko-osastokohtaisesti ja joukko-osastot tiedottavat järjestelyistä omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.
 

Päivitetty 13.8.2020 kello 15:30: Tarkennettu toiseksi viimeisessä kappaleessa sanamuotoja sotilaskodeissa vierailemisesta.

´