Hyppää sisältöön

Varusmiehille tarjotaan koronarokotukset

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 9.6.2021 11.00
Tiedote

Varusmiehille ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille tarjotaan mahdollisuus ottaa vapaaehtoinen koronarokote Puolustusvoimissa. Koronarokotukset toteutetaan heinäkuussa, ja ne koskevat sekä 5.7.2021 palvelukseen astuvia varusmiehiä, että aiemman saapumiserän palveluksessa jatkavia varusmiehiä.

Palvelukseen astuville varusmiehille ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille tarjotaan aina rokotukset useita varuskuntaolosuhteissa herkästi leviäviä infektiotauteja vastaan. Koronaviruspandemian myötä on tärkeää, että varusmiehet saavat rokotteen myös koronavirusta vastaan. 

Puolustusvoimien tehtäviin kuuluu lain mukaan Suomen sotilaallinen puolustaminen, ja tämän toteuttamiseksi annettavaa sotilaskoulutusta on jatkettu myös koronaviruspandemian aikana. Pandemian vuoksi varusmiespalveluksen toteutukseen ja mm. palvelus- ja lomajaksojen rytmitykseen on tehty runsaasti muutoksia, joiden avulla koronaviruksen leviämistä on torjuttu.

Pandemiasta eroon pääsemiseksi rokotukset ovat olennaisen tärkeitä. Koronavirustauti on yleisvaarallinen tartuntatauti, ja se voi olla myös nuorelle henkilölle raju tai pahimmillaan vaarallinen. Tämän vuoksi varusmiesten rokottaminen on tärkeää, ja Puolustusvoimat suosittelee varusmiehille ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille koronarokotteen ottamista.  

Vapaaehtoiset koronarokotukset annetaan ensimmäisen annoksen osalta 2/2021 saapumiserän alokastarkastusten yhteydessä heinäkuussa 2021. Toinen koronarokoteannos annetaan suositusten mukaisessa aikataulussa syksyllä 2021. Rokotukset antaa Puolustusvoimien oma terveydenhuolto. Mikäli varusmies on ehtinyt saada ensimmäisen koronarokoteannoksen omasta terveyskeskuksesta, järjestyy rokotteen toinen annos Puolustusvoimien kautta.

Jos varusmies on jo saanut ensimmäisen koronarokotteen omasta terveyskeskuksesta, tulee ottaa mukaan ensimmäisen rokotteen saamisen yhteydessä annettu lomake, josta ilmenee ensimmäisen rokotteen antopäivä ja suositus sille, milloin toinen rokote on tarkoitus antaa. Mikäli varusmies on sairastanut koronavirustaudin, on hyvä ottaa mukaan tieto sairastetusta taudista (esim. Omakannasta) rokotusten suunnittelua varten.