Hyppää sisältöön

Uusia koronatartuntoja Puolustusvoimissa

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 6.10.2020 15.30
Tiedote

Muun yhteiskunnan tavoin myös Puolustusvoimissa todetaan uusia koronatapauksia. Viimeisen vajaan viikon aikana 30.9–5.10. on todettu koronavirustartunta viidellä varusmiehellä. Tarkastelujaksolla oli myös muutama tapaus, jossa kertausharjoitukseen osallistuvalla reserviläisellä todettiin tartunta.

Ruska 20 -harjoitukseen Tikkakoskella osallistuneella reserviläisellä, sekä Rovaniemellä yhdellä reserviläisellä todettiin koronavirustartunta. Reserviläiset on kotiutettu Tikkakoskelta harjoituksesta 2. ja 3. lokakuuta ja Rovaniemeltä 1. lokakuuta.

Ruska 20 -harjoituksessa riskinhallinnasta on noudatettu Puolustusvoimallinen ohjeistus, minkä mukaan kertausharjoitukseen tulee osallistua vain täysin terveenä. Reserviläisjoukkojen perustamisen yhteydessä kaikille jaettiin kasvomaskeja ja vastaanottotarkastusten yhteydessä kotiutettiin kaikki, joilla oli COVID-19 infektioon viittaavia oireita. Lisäksi harjoitusjoukot jaettiin tavanomaista pienempiin, korkeintaan 50 hengen osastoihin. Perusasioiden kuten käsihygienian merkitystä on korostettu. Harjoituksessa sairastuneet on kotiutettu ja infektiolle altistuneet lähikontaktit on kartoitettu.

Kaikissa kolmessa nyt esille tulleissa harjoitukseen liittyvissä koronatapauksissa altistuminen oli tapahtunut ennen harjoitusta. Sotilaslääketieteen keskus selvittää tartuntaketjut, ja kaikki altistuneet ohjataan omien kotikuntiensa terveydenhuollon piiriin.

Puolustusvoimat tarkastelee kertausharjoitusten järjestämisperusteita jatkuvasti. Tarvittaessa varaudutaan mukauttamaan harjoitusten toteuttamistapaa vastaamaan vallitsevaa tilannetta, muuttamaan suuremmat joukkojen kertausharjoitukset pienemmiksi tehtäväkohtaisiksi harjoituksiksi, tai tilanteen vaatiessa perumaan harjoitukset kokonaan.

Uudet varusmiestartunnat viimeisen vajaan viikon aikana ovat olleet Kaartin jääkärirykmentissä (1), Karjalan lennostossa (1), Kainuun prikaatissa (2) ja Uudenmaan prikaatissa (1). Tarkastelujaksolla ei ole todettu uusia tartuntoja palkatun henkikuntaan kuuluvilla.

Pääesikunnan tietojen mukaan sairaana on tällä hetkellä noin 20 henkilöä.

Puolustusvoimissa jatketaan koronaviruksen torjuntaa palkatun henkilökunnan ohjeistuksella sekä varusmiespalveluksen sopeuttamistoimilla. Kaikki tartuntatapaukset selvitetään ja mahdolliset altistuneet kartoitetaan. 

Medialle tiedoksi

Lisätietoja lääketieteellisissä kysymyksissä antaa Sotilaslääketieteen keskuksen kenttälääkinnän palveluyksikön johtaja, lääkintäeverstiluutnantti Jari Autti, Puolustusvoimien yleisestä koronatilanteesta antaa tiedotuspäällikkö Max Arhippainen Pääesikunnassa ja Ilmasotakoulun tapauksista apulaisjohtaja, everstiluutnantti Kai Naumanen, kaikki vaihteen kautta puh. 0299 800. 
 

´