Hyppää sisältöön

Uudenmaan maakunnan eristämisen vaikutukset varusmiesten liikkumiseen lomilla

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 28.3.2020 8.58
Tiedote

Koronaepidemian kehittymisen johdosta hallitus on joutunut tekemään lisätoimenpiteitä epidemian leviämisen estämiseksi. Hallitus on päättänyt Uudenmaan maakunnan liikkumisrajoituksista, joilla rajoitetaan liikkumista maakuntaan ja maakunnasta ulos.

Valtioneuvoston on antanut asetuksen valmiuslain 118 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta.

 Eduskunta on käsitellyt asiaa perjantain 27.3. aikana, jonka lopputuloksena liikkumisrajoitukset eivät koske varusmiesten lomamatkustamista Uudellemaalle ja Uudeltamaalta muihin maakuntiin.
Näin ollen Uudellamaalla palveluksessa olevat varusmiehet voivat ylittää maakuntarajan, jos heidän koti- tai asuinpaikkakunta on Uudenmaan maakunnan ulkopuolella. Samoin uusimaalaiset, jotka palvelevat Uudenmaan maakunnan ulkopuolella, voivat ylittää maakuntarajan, jos heidän koti- tai asuinpaikkakunta on Uudellamaalla.  

Maakuntarajan ylittäminen sallitaan ainoastaan koti- tai asuinpaikkakunnalle pääsemiseksi tai lomalta varuskuntaan palaamiseksi. Loman aikana varusmiehiä koskevat samat liikkumisrajoitteet kuin muutakin yhteiskuntaa: maakuntarajan ylittäminen ei ole sallittua.

Maakuntarajan ylittämistä varten varusmiehet saavat joukko-osatoista erillisen lupalapun, joka mahdollistaa maakuntarajan ylittämisen. Varusmieskortti yksistään ei oikeuta maakuntarajan ylittämiseen.

Puolustusvoimat ohjeistaa varusmiehille, että lomalla ollessaan varusmiesten tulee noudattaa hallituksen asettamia koronaepidemiaa koskevia rajoituksia.

Puolustusvoimat tekee osana muuta yhteiskuntaa kaikki tarvittavat toimenpiteet, joilla hidastetaan koronaviruksen etenemistä. Lisäksi turvaamme omilla toimenpiteillämme Puolustusvoimien valmiuden, toimintakyvyn toteuttaa tehtävämme sekä huolehdimme asevelvollisista ja palkatusta henkilöstöstä.

´