Hyppää sisältöön

Turvallisesti kotivaruskuntiin – Nordic Response 24 -harjoituksen paluumarssit vaikuttavat liikenteeseen

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 12.3.2024 7.00
Tiedote
kuvituskuva

Nordic Response 24 -harjoituksen taistelut saadaan päätökseen tällä viikolla, minkä vuoksi harjoituksen paluumarssit näkyvät liikenteessä viikon aikana. Henkilöstön turvallisen kotiinpaluun ja sujuvan siviililiikenteen varmistamiseksi tiellä liikkujilta toivotaan malttia.

Nordic Response 24 -harjoitus päättyy 15. maaliskuuta. Suomesta harjoitukseen on osallistunut yhteensä noin 4 100 sotilasta ja yhteensä yli 800 ajoneuvoa. Suomen alueella on harjoitellut ja toiminut suomalaisjoukkojen lisäksi noin 3 000 ruotsalaista, 450 ranskalaista ja noin 50 isobritannialaista sotilasta.

Harjoitusjoukkoja voi liikkua alla kuvattujen paluumarssireittien lisäksi muuallakin Lapin alueella. Erityisesti 13.–15.3.2024 liikenne voi ruuhkautua päätiestöllä. Liikenteessä olevia pyydetään huomioimaan tämä mahdollisuuksien mukaan reittien valinoissa sekä varaamaan aikaa siirtymisiin tavallista enemmän. Suomen, Norjan ja Ruotsin viranomaiset ovat tehneet harjoituksen alla ja aikana yhteistyötä liikenteen sujuvoittamiseksi ja harjoituksen vaikutusten minimoimiseksi harjoituksen aikana.

Paluuliikenne 13.3.–17.3. painottuu tieosuuksille alla olevassa järjestyksessä

  • Tie 93 Kivilompolo–Palojoensuu
  • Tie 21 Enontekiö–Kolari
  • Tie 79 Muonio–Rovaniemi
  • Tie 80 Kittilä–Sodankylä
  • Tie 92 Karigasniemi–Kaamanen
  • Tie E75 Kaamanen–Rovaniemi–Oulu
  • Tieosuudet Rovaniemeltä Kajaaniin
  • Tie E8 Oulusta etelään

Huomioitavaa on, että yli puolet paluuliikenteestä painottuu tielle E75, pääpaino on Karigasniemi–Inari–Sodankylä-tieosuuksilla. 13.–16.3. on erikoiskuljetuksia välillä Enontekiö–Muonio–Kittilä–Sodankylä sekä Enontekiön ja Kolarin välillä. 

Puolustusvoimat harjoittelee vastuullisesti 

Puolustusvoimien ja liittolaisten joukot ovat toimineet harjoituksen aikana valtion ja yksityisten henkilöiden mailla suunnitelmien mukaisesti. Alueella on harjoiteltu isolla raskaalla kalustolla esim. Leopard 2-panssarivaunuilla ja CV90-rynnäkköpanssarivaunuilla. Harjoitusjoukot ovat tehneet parhaansa välttääkseen erilaisia maastovaurioita.

Puolustusvoimat harjoittelee vastuullisesti ja korvaa tapauskohtaisesti harjoitustoiminnasta aiheutuneita vahinkoja. Mahdolliset vahingonkorvausasiat käsitellään asianosaisten kanssa harjoituksen jälkeen vakiintuneen tavan mukaan. Mahdollisista vaurioista on hyvä ottaa kuvat ja laatia seloste ennen yhteydenottoa Puolustusvoimiin. Mahdollisissa vahinkoasioissa tulee ottaa yhteys harjoituksen vaurioupseeriin, jonka yhteystiedot löytyvät verkkosivultamme osoitteesta:  https://puolustusvoimat.fi/miten-harjoitus-nakyy-suomessa-. Ilmoitukset vahingoista pyydetään ensisijaisesti harjoituksen aikana.

´