Hyppää sisältöön

Trident Juncture 18:n suomalaisjoukot palaavat kotiin viikonloppuna

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 7.11.2018 15.46
Tiedote

Trident Juncture 18 -harjoituksen joukkojen harjoitus päättyy keskiviikkona 7.11. Suomesta joukkojen harjoitukseen on osallistunut yhteensä 600 sotilasta, joista noin 300 on varusmiehiä. Joukot palaavat kotivaruskuntiin viimeistään viikonlopun aikana.

Sotilaat etenevät hengästyneinä lumihangessa

"Olosuhteet Norjassa eivät päässeet yllättämään suomalaisia. Niihin oli osattu varautua. Kun luottamus omaan osaamiseen ja varusteisiin on kunnossa, harjoittelussa päästiin nopeasti keskittymään varsinaiseen toimintaan", luonnehti Trident Juncture 18:n loppuvaiheen tunnelmia suomalaisten kansallinen vanhin, everstiluutnantti Petteri Kurkinen pääesikunnan koulutusosastolta.

Kansallisen puolustuksen kehittäminen on lähtökohta Puolustusvoimien osallistumiselle kansainvälisiin harjoituksiin. Harjoitusten on oltava vaativia, jotta niihin osallistuminen kannattaa. Ulkomaille lähdetään osoittamaan omaa osaamista sekä harjoittelemaan asioita, joita kotimaassa ei voida harjoitella riittävästi tai lainkaan. Trident Juncture 18 on antanut suomalaisille kokemusta siitä, miten Nato saattaisi toimia kriisitilanteessa.

"Jos paras yksittäinen asia Trident Juncturessa pitää nimetä, sanon että yhteisoperaatiot. Pääsemme harvoin harjoittelemaan yhdessä maa- ja merivoimien kanssa toteutettavia tämän mittaluokan yhteisoperaatioita. Ilmavoimat harjoittelee jatkuvasti taktisen tason ilmasodankäyntiä yhdessä Ruotsin ja Norjan ilmavoimien kanssa. Nyt päästiin harjoittelemaan operatiivisen tason suunnittelua ja toimeenpanoa oikeilla joukoilla", kertoo Örlannin hävittäjäosaston komentaja, everstiluutnantti Saku Joukas.

Lentokoneen siipi jossa lukee USAF ja vierssä hävittäjä lentämässä

Viime vuosina valmiudesta on tullut tärkeä osa suomalaista varusmieskoulutusta kautta linjan. Harjoitus on osoittanut, että varusmieskoulutus tuottaa hyvät perustaidot ja riittävän osaamisen toimia kotimaan ohella myös totutusta poikkeavissa olosuhteissa.

Maavoimista harjoitukseen osallistui Suomen kansainvälinen valmiusjoukko (SKVJ) Porin prikaatista. Merivoimia puolestaan edusti kansainvälisen Amphibious Task Unit -koulutuksen (ATU) saanut joukko Uudenmaan prikaatista. Molempiin kansainvälisiin varusmieskoulutuksiin hakeudutaan ja valikoidutaan oman kiinnostuksen pohjalta. Nimistä huolimatta kotimaan valmius on osa koulutusta molemmissa koulutusohjelmissa.

"Jääkärikomppania on tukiosineen osoittanut kykynsä pitkäkestoiseen sotilaalliseen toimintaan kansainvälisessä ympäristössä ja vaativissa olosuhteissa. Osana ruotsalaista moottoroitua jalkaväkipataljoonaa komppania toteutti kaikki tehtävänsä suomalaisella sisulla ja periksiantamattomuudella. Mutkaton yhteistoiminta länsinaapurin kanssa on ollut käytännön tason osoitus toimivasta puolustusyhteistyöstä. Olemme saavuttaneet vähintään hyvin koko Maavoimien harjoitusjoukolle asetetut tavoitteet. Kotiin tuomisina meillä on rutkasti kokemusta ja repullinen hyviä käytänteitä", sanoo everstiluutnantti Tapio Huhtamella Porin prikaatista.

"Trident Juncture 18 oli meille onnistunut harjoitus ja sisältänyt vaativia tehtäviä. Erityisesti se on osoittanut, että suomalainen varusmieskoulutus antaa hyvät valmiudet toimia haastavissa olosuhteissa erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Toiminta osana suurta kansanvälistä maihinnousutaisteluosastoa on kehittänyt harjoitusjoukon osaamista ja toimeenpanokykyä esikuntaupseerista yksittäiseen rannikkojääkäriin", kertoo ATU-joukon komentaja Sami Jaakkola Uudenmaan prikaatista.

ATU-joukolle harjoitus on ollut osa valmistautumista vuoden 2020 valmiusvuoroon Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) joukkopoolissa. Suomi on osallistunut NRF-joukkojen täydentävään toimintaan vuodesta 2012 alkaen.

”Pitkäkestoisessa harjoituksessa on saatu arvokasta kokemusta toimintatapojen ja varustuksen toimivuudesta epätavanomaisessa maasto-olosuhteissa. Kokemukset auttavat kehittämään omaa toimintaa kansallisen puolustuksen, kansainvälisen kriisihallinnan ja kansainvälisen avunannon tehtävissä. Harjoitus on osaltaan valmistanut yksikköä vuonna 2020 alkavaan valmiusvuoroon Naton nopean toiminnan joukoissa”, Jaakkola toteaa.

Kolme sotilasta kyykyssä pellolla ja taustalla lentokone

Trident Juncture 18 jatkuu esikuntaharjoituksena, joka pidetään 14.-23.11.2018. Esikuntaharjoitukseen osallistuu Suomesta yhteensä noin 80 palkattuun henkilökuntaan kuuluvaa sotilasta.

Lue lisää Puolustusvoimien osallistumisesta Trident Juncture 18 -harjoitukseen https://puolustusvoimat.fi/trje sekä puolustusvoimien, maavoimien ja ilmavoimien SOME-kanavilta #TridentJuncure.

 

´