Hyppää sisältöön

Tervehdys 227. Maanpuolustuskurssin avajaisissa

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 5.11.2018 8.40
Tiedote

Tervehdys 227. Maanpuolustuskurssin avajaisissa 5.11.2018 Säätytalo

Herra tasavallan presidentti,
hyvät 227. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin osanottajat,
hyvät naiset ja herrat!

Herr republikens president,
bästa deltagare i den riksomfattande försvarskursen,
mina damer och herrar!

Puolustusvoimien juhlavuosi on kääntymässä loppusuoralleen. 100-vuotis-taivaltamme on juhlistettu läpi koko vuoden lukuisissa eri tapahtumissa ympäri Suomea.

Merkkivuotemme teema Maanpuolustus kuuluu kaikille on toteutunut erinomaisesti. Puolustusvoimat on esitellyt toimintaansa, kalustoaan, tilojaan ja ihmisiään lähes puolessatoistasadassa tapahtumassa sekä varuskunnissa että niiden ulkopuolella. Tapahtumat ovat saaneet kansalaiset runsaslukuisesti liikkeelle, ja tilaisuuksien suosio on ylittänyt suurimmatkin odotuksemme.

Puolustusvoimat 100 vuotta -juhlanäyttely Helsingissä keräsi Senaatintorille noin 90 000 kävijää juuri ennen kesäkuun lippujuhlan päivää. Viidellä paikkakunnalla järjestettyjä taistelunäytöksiä seurasi kaikkiaan yli 30 000 katsojaa. Esimerkiksi Suomiareenan yhteydessä pidetyn taistelunäytöksen on arvioitu olleen yksi päivien suosituimmista tapahtumista. Vastaavalla tavalla paikalliset tilaisuudet, kuten joukko-osastojen avoimet ovet -päivät ja soittokuntiemme kesäkiertue, saivat liikkeelle kaikenikäisiä osallistujia.

Juhlavuotemme menestys kertoo yhtäältä siitä, että turvallisuus ja maanpuolustus kiinnostavat kansalaisia laajasti. Toisaalta tapahtumien suosio viestii myös siitä, että suomalaiset arvostavat Puolustusvoimia ja sen eilen ja tänään tekemää työtä. Tästä on meidän hyvä jatkaa.

Merkkivuosi ei kuitenkaan ole vielä ohi. Juhlavuotemme huipentuu itsenäisyyspäivään, jolloin Puolustusvoimat kokoontuu valtakunnalliseen paraatiin Mikkeliin. Olkaa tervetulleita juhlistamaan sankoin joukoin Suomen itsenäisyyspäivää ja Puolustusvoimien sadatta toimintavuotta perinteiseen päämajakaupunkiimme.

Arbetet fortsätter. Vår verksamhet går snart in på sitt andra århundrade och som grund för vårt arbete består den finländska modellen som är uppbyggd för våra behov och förhållanden. Värnplikten, ett trovärdigt försvar som täcker hela landet och militär alliansfrihet är dess hörnstenar. Bakom allt detta står våra medborgares starka vilja att försvara sitt land. Förebyggande av militära hot och vid behov avvärjning av dem förutsätter av oss både spetsförmågor som bygger på modern teknologi och en bred reserv. Ett bilateralt och multilateralt försvarssamarbete stöder för sin del en utveckling av hemlandets försvar.

Hyvät valtakunnallisen maanpuolustuskurssin osanottajat

Maanpuolustuskurssit ovat olleet erottamaton osa suomalaista yhteiskuntaa jo lähes kuudenkymmen vuoden ajan. Niiden pitkä historia kertoo kurssien tärkeydestä ja kyvystä puhutella toimijoita yhteiskuntamme eri lohkoilta vuosi toisensa jälkeen.

Kursseilla käsiteltävät teemat – yhteiskuntamme turvallisuus ja varautuminen sekä maanpuolustus – ovat aina ajankohtaisia ja oleellisia meille kaikille.

Toivon, että kurssi vahvistaa käsitystänne siitä, että turvallisuus on jokaisen asia ja että yhdessä toimien, toisiamme tukien voimme parhaiten vaikuttaa niin omaan kuin yhteiskuntammekin turvallisuuteen.

Toivotan teille mielenkiintoista maanpuolustuskurssia.

Puolustusvoimain komentaja
Kenraali Jarmo Lindberg

´