Hyppää sisältöön

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat asejärjestelmiä koskevan järjestelyasiakirjan

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 3.9.2021 13.18
Tiedote
Sopimuspapereita allekirjoittavat vasemmalla prikaatikenraali Mikael Frisell ja oikealla insinöörikenraalimajuri Kari Renko.
Prikaatikenraali Mikael Frisell ja insinöörikenraalimajuri Kari Renko.

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat taistelijan asejärjestelmiä ja niihin liittyvien teknologioiden hankintoja koskevan järjestelyasiakirjan Tampereella 3.9.2021. Asiakirja antaa suuntalinjat mahdollisten yhteishankintojen toteuttamiselle.

Järjestelyasiakirjalla Suomi ja Ruotsi luovat edellytykset yhteisen käsiaseperheen sekä sen käyttöön liittyvien lisälaitteiden hankintojen toteuttamiseksi yhteishankintoina. 

Sopimuksen allekirjoittivat Suomen puolelta puolustusministerin valtuuttamana Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja insinöörikenraalimajuri Kari Renko ja Ruotsin puolelta Puolustusvoimien materiaalilaitoksen (Försvarets materielverk, FMV) maajärjestelmäpäällikkö prikaatikenraali Mikael Frisell.

- Järjestelyasiakirjalla määritellään taistelijan asejärjestelmien ja niihin liittyvien teknologioiden hankintamenetelmiin sekä hankintojen organisointiin ja hallintoon liittyvät käytännön menettelyt. Tämä on hyvä käytännön osoitus Suomen ja Ruotsin välisen puolustusmateriaaliyhteistyön etenemisestä, toteaa insinöörikenraalimajuri Renko.

- Olen tyytyväinen, että olemme edenneet Suomen ja Ruotsin välisessä (FISE) taistelijan järjestelmiä koskevassa yhteistyössä tähän TA-vaiheeseen (Technical Arrangement). Tämä järjestelyasiakirja antaa selkeät suuntalinjat, miten Maavoimien taistelijan hankkeeseen liittyvä maiden välinen, esimerkiksi aseiden ja ampumatarvikkeiden sekä optroniikan, yhteishankintoja koskeva yhteistyö toimeenpannaan. Tavoitteena on parantaa Suomen ja Ruotsin yhteistoimintakykyä mukaan lukien materiaalin yhteensopivuus sekä molempien maiden huoltovarmuus, kuvaa jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi järjestelyasiakirjan merkitystä Maavoimille.


Käsiaseita ja niihin liittyvää teknologiaa koskevan tiedonvaihtosopimuksen maat allekirjoittivat huhtikuussa 2021. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tiedotteen löydät tästä.
 

´