Hyppää sisältöön

Sotilasmusiikkialalla palkittiin ansioituneet henkilöt

Sotilassoittokunnat
Julkaisuajankohta 25.11.2020 9.43
Tiedote

Vuoden 2020 sotilasmuusikoksi valittiin filosofian tohtori Kari Laitinen ja historian ensimmäinen sotilasmusiikkialan Arvo Kuikka -palkinto myönnettiin Puolustusvoimien ylikapellimestari, Jyrki Koskiselle. Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraaliluutnantti Ilkka Korkiamäki luovutti palkinnot sotilasmusiikkialan perinnepäivän konsertissa 24. marraskuuta 2020 Helsingin Musiikkitalossa.

Kari Laitinen työskentelee tietopalvelupäällikkönä Music Finland –yhtiössä (FIMIC) ja on arvostettu suomalaisen sotilas- ja puhallinmusiikin tutkija. Hänen väitöskirjansa ”Piipareita, klarinetinpuhaltajia ja musikantteja – sotilassoittajat Suomessa Ruotsin ajan lopulla” (Studia musicologia Universitatis Helsingiensis) valmistui tänä vuonna ja väitöstilaisuus oli 11.9.2020. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Ruotsin ajan lopun (1770-1809) sotilasmusiikkitoimintaa ja sen vaikutusta Suomen musiikkielämään.


Pääesikunta on jakanut vuodesta 1990 alkaen kenraali Jaakko Valtasen myöntämän Vuoden Sotilasmuusikko -palkinnon. Palkinto jaettiin nyt 31. kertaa. Palkinto jaetaan suomalaisessa sotilasmusiikissa ansioituneelle henkilölle. Se voidaan myöntää samoin perustein myös varusmiehelle tai puolustusvoimien ulkopuoliselle henkilölle. Palkinto käsittää Marsalkan hopeatorvesta valmistetun kiertopalkinnon, johon kiinnitetään palkinnon saajan nimilaatta ja henkilökohtaisen hopeisen pienoismallin kiertopalkinnosta sekä 1500 euron arvoisen stipendin.


Musiikkieverstiluutnantti Jyrki Koskinen on toiminut Kaartin soittokunnan, Rakuunasoittokunnan ja Savon Sotilassoittokunnan päällikkökapellimestarina, mutta erityisen merkittäviä uudistuksia hän on tehnyt sotilasmusiikkialan ja koulutuksen kehittäjänä. Lähes 20 vuoden ajan sotilasmusiikkialan koulutuksen parissa työtä tehnyt Koskinen toimi monipuolisesti eri rooleissa: opetusupseerina, Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan päällikkönä sekä Sotilasmusiikkikoulun johtajana.


Pääesikunnan henkilöstöosasto valitsee Arvo Kuikka -palkinnon saajan tehtyjen esitysten perusteella. Palkinto myönnetään erityisen merkittävistä ansioista suomalaisen sotilasmusiikin eteen tehdystä sisällön kehittämistyöstä. Palkinto myönnetään erityisen harkinnan perusteella ja voidaan myöntää samoin perustein myös puolustusvoimien ulkopuoliselle henkilölle. Numeroitu palkinto on kullattu käsintehty kapellimestarin puikko tammialustalla, johon merkitään saajan tehtävä, arvo, nimi ja myöntämispäivämäärä. Tämän lisäksi saajalle annetaan stipendi.

Lue lisää Ruotuväen sivuilla.