Hyppää sisältöön

Rauhanturvaajien työ nauttii arvostusta

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 3.3.2023 13.05
Tiedote

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami Saari tarkasti suomalaisen kriisinhallintajoukon Libanonissa 28.2.–1.3.2023. Kenraalimajuri Saaren mukaan suomalaisten rauhanturvaajien työtä arvostetaan paitsi Puolustusvoimien johdossa myös laajasti maailmalla.

– Motivoitunutta ja osaavaa joukkoa kaikilla toimipisteillä, niin Jääkärikomppananiassa kuin tukevissa osissa, kuvailee Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö suomalaista kriisinhallintajoukkoa Libanonissa. 

Suomalaisia palvelee UNIFIL- ja UNTSO-operaatioissa eri tehtävissä yhteensä noin 200 henkilöä. Operaatioissa palvelevien reserviläisten ja heidän palvelustehtäviensä kirjo on laaja; osa on saattanut kotiutua juuri ennen operaatiota ja osalla on jo kokemusta useasta operaatiosta.

Kriisinhallintajoukkoihin kohdistuvat matkat ovat kenraalimajuri Saaren mukaan aina tarpeellisia, sillä käynnissä olevia operaatioita kehitetään jatkuvasti.

– Näin pysymme pulssilla ja pystymme arvioimaan, kuinka kriisinhallintaoperaatioita koskevat suunnitelmat ja tavoitteet toteutuvat käytännössä. Tärkeää on luonnollisesti keskustella ja kohdata operaatioissa palvelevaa henkilöstöä. Näin saamme Puolustusvoimien johtoon tärkeitä havaintoja siihen, kuinka kehittää kriisinhallintahenkilöstön olosuhteita ja palvelussuhteen ehtoja. 

Saaren mukaan suomalaisen kriisinhallintajoukon saama koulutus kotimaassa antaa hyvät valmiudet toimintaan kansainvälisessä ympäristössä.

– Omat havaintoni täältä vahvistavat käsitystä rotaatiokoulutuksen laadusta ja kattavuudesta. Saatu koulutus antaa erinomaiset lähtökohdat työlle ja työkaluja myös mahdollisiin uhkatilanteisiin. Suomalaisten operaatiossa käyttämän varustus ja kalusto ovat niin ikään ajan tasalla. 

Tarkastusmatkan aikana kenraalimajuri Saari tapasi myös kansainvälisiä kumppaneita UNIFIL:n ja FCR-pataljoonan johdosta. 

– Uskon, että vuosien varrella saatu arvostus ja tehty työ kriisinhallintaoperaatioissa on parantunut ja parantaa jatkossakin yhteensopivuutta Suomen ja tulevien liittolaismaiden välillä.

Lopuksi Saari haluaa kiittää vapaaehtoista kriisinhallintahenkilöstöä ja vakuuttaa, että vierailuiden perusteella pyritään aina kehittämään omaa toimintaa.

UNIFIL - United Nations Interim Force in Lebanon

  • YK:n monikansallinen rauhanturvaoperaatio
  • Perustettu: 1978
  • Toiminta-alue: Etelä-Libanon ja Libanonin aluevedet
  • Johdossa: YK
  • Suomalaisia: 200

Libanon UNIFIL - Kansainvälinen kriisinhallinta (puolustusvoimat.fi)
Rauhanturvaajaksi - Kansainvälinen kriisinhallinta (puolustusvoimat.fi)

´