Libanon UNIFIL

YK:n johtama UNIFIL-operaatio aloitti toimintansa vuonna 1978. Sen tehtävänä on avustaa Libanonin väestöä luomalla vastuualueelleen turvallinen ja vakaa ympäristö. Suomi osallistuu operaatioon noin 340 rauhanturvaajalla.

UNIFIL-operaation keskeisimmät tehtävät ovat sinisen linjan valvonta, Libanonin asevoimien (Lebanese Armed Forces, LAF) tukeminen ja Libanonin väestön avustaminen. Lisäksi mandaattiin sisältyy muun muassa avustaminen humanitaarisen avun toimittamisessa. Operaation tavoitteena on saavuttaa tilanne, jossa vastuu Etelä-Libanonin turvallisuudesta voidaan kokonaan luovuttaa Libanonin turvallisuusviranomaisille. UNIFIL koordinoi tehtävänsä Libanonin ja Israelin hallitusten kanssa.

Suomi osallistuu operaatioon osana irlantilais-suomalaista pataljoonaa (IRISHFINBATT) ja ranskalaista komentajan reservipataljoonaa (Force Commander Reserve, FCR). Suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa (SKJL) muodostuu irlantilais-suomalaisen pataljoonan jääkärikomppaniasta, sen esikunta- ja tukiosista sekä FCR:n jääkärikomppaniasta ja sen tukiosista. Lisätietoa UNIFIL:stä operaation verkkosivuiltaVuodesta 2015 alkaen virolaiset rauhanturvaajat ovat muodostaneet yhden joukkueen irlantilais-suomalaisen pataljoonan suomalaisessa jääkärikomppaniassa. Suomalaisten toiminnan painopiste siirtyy kokonaan FCR-pataljoonaan vuoden 2019 alussa.

Suomi on osallistunut operaatioon neljällä vuosikymmenellä; 1982–2001, 2006–2007 ja vuodesta 2012 lähtien.

Lisätietoa UNIFIL:stä operaation verkkosivuilta.

Maavoimat

Siviili-sotilasyhteistyöllä rakennetaan luottamusta

Siviili-sotilasyhteistyö, CIMIC, keskittyy operaatiomaan kehittämiseen ja tukemiseen kriisialueella.
30.11.2018 | 11.01
Irlantilais-suomalaisessa pataljoonassa järjestettiin lipunlaskutilaisuus rotaation päättyessä
Maavoimat

Irlantilais-suomalaisessa pataljoonassa järjestettiin lipunlaskutilaisuus rotaation päättyessä

Suomalaisen kriisinhallintajoukon toiminnan painopiste Libanonissa siirtyy ranskalaisjohtoiseen UNIFIL:n komentajan reservipataljoonaan.
16.11.2018 | 10.58
Myrsky aiheutti tuhoa Suomalaisen kriisinhallintajoukon päätukikohdassa Libanonissa
Maavoimat

Myrsky aiheutti tuhoa Suomalaisen kriisinhallintajoukon päätukikohdassa Libanonissa

Torstaina 25.10.2018 iltapäivällä voimakas myrsky aiheutti materiaalivahinkoja Suomalaisen kriisinhallintajoukon päätukikohdassa Libanonissa. Tapahtumasta ei aiheutunut henkilövahinkoja.
25.10.2018 | 17.23
Suomen Libanonin-suurlähettiläs vierailulla Etelä-Libanonissa
Maavoimat

Suomen Libanonin-suurlähettiläs vierailulla Etelä-Libanonissa

Suomen Libanonin-suurlähettiläs, Tarja Fernandez, oli SKJL:n vieraana UNIFIL:in vastuualueella Etelä-Libanonissa viime viikolla.
1.10.2018 | 13.40