EUTM Somalia
Vuonna 2010 perustetun EUTM Somalia -operaation tavoitteena on koulutuksella ja neuvonannolla tukea Somalian turvallisuusjoukkojen kehittämistä. Suomalaisten kokonaisvahvuus operaatiossa on 12 henkilöä.
EUTM Somalia -operaatio tukee Somaliassa toimivaa Afrikan Unionin ATMIS-operaatiota Somalian turvallisuusjoukkojen koulutuksessa. Operaation toiminnan painopiste on neuvonantajatoiminnassa Somalian puolustusministeriössä ja asevoimien pääesikunnassa. Tavoitteena on kehittää Somalian asevoimien komentorakenteita, johtamista sekä koulutus-, henkilöstö- ja hallintorakenteita siten, että Somalian puolustushallinnolla olisi kyky itse ylläpitää näitä toimintoja.
Suomi on osallistunut operaatioon sen perustamisesta lähtien.
Lisätietoa EUTM Somaliasta operaation verkkosivuilta.
Työ operaatiossa
Suomi osallistuu operaatioon Mogadishussa esikunta-, neuvonantaja- ja kouluttajahenkilöstöllä, joiden tehtävänä on koulutus ja avustaminen strategisella, operatiivisella ja taktisella tasolla. Koulutuksen painopisteenä ovat johtajakoulutus ja erikoisalojen kouluttajakoulutus.
Operaatioon voi hakeutua sekä palkattuun henkilökuntaan kuuluva että reserviläinen reservinupseerin tai aliupseerin tehtäviin vahvalla koulutus- ja johtamiskokemuksella.
Pääsääntöisesti operaatioon valittavilla on aikaisempaa kriisinhallintataustaa tehtävien itsenäisyyden vuoksi. Miehistötehtäviä operaatiossa ei ole.
Ajankohtaista
Maavoimien kriisinhallintahenkilöstön palvelusvapaita mahdollistetaan asteittain
Toimintaympäristö
Olosuhteet ja toimintaympäristö
Suomalaiset toimivat EUTM SOMALIA -operaatiossa Mogadishun alueella.
- Päivälämpötila on Somaliassa ympäri vuoden noin +30 astetta ja meren läheisyydestä johtuen vuorokauden sisäinen vaihtelu on vähäistä ja ilmankosteus on erittäin korkea. Kuivalla kaudella päivälämpötilat ovat 32 -39 astetta.
- Noin 30 kilon suojavarustuksen käyttäminen koulutustehtävissä lisää huomattavasti työnlämpörasitusta.
- Ympäristöolosuhteet ovat henkilöstölle, laitteille ja koneille erittäin haasteelliset ylikuumenemisen, hiekkapölyn ja jatkuvan kosteuden takia.
- Operaation henkilöstön majoitus on erityyppisissä kiinteissä rakennuksissa, joista osa on merikonteista rakennettuja. Henkilöstö on majoitettu siten, että kussakin huoneessa majoittuu yleensä saman kansallisuuden kaksi sotilasta.
- Suomalaisilla on oma kontti, Suomi-talo, jossa voi viettää vapaa-aikaa.
- Tukikohdan alueella on kuntosali. Alueella on mahdollisuus ulkoiluun myös merenrannassa
- Tukikohdassa on pieni messi, jossa on mahdollisuus nauttia virvokkeita. Saunakin on, ja sitä on viime aikoina paranneltu viihtyisämmäksi.
- Liikkuminen kansainvälisen Mogadishun lentokentän vieressä sijaitsevan tukikohdan ulkopuolella on rajoitettua. Liikenneolosuhteet Mogadishussa ovat vaaralliset.
- Alueella esiintyy terveydelle haitallisia hyönteisiä ja muita eläimiä. Koulutettavassa joukossa esiintyy malariatapauksia ja tuberkuloosia säännöllisesti. Alueella on käytettävä jatkuvasti malarianestolääkitystä.
Olosuhteet ja toimintaympäristö
Suomalaiset toimivat pääsääntöisesti EUTM Mosambik -operaatiossa johtoesikunnassa, joka sijoittuu Mosambikin pääkaupungin Maputon alueelle.
- Pääsääntöisesti Mosambikissa vaikuttaa kaksi vuodenaikaa. Sadekausi kestää marraskuusta maaliskuuhun, jonka aikana päivälämpötilat vaihtelevat +22 ja + 30 asteen välillä. Kuivalla kaudella huhtikuusta lokakuuhun lämpötilat vaihtelevat +11 ja +20 asteen välillä koko maan alueella.
- Esikuntatehtävissä palvelevien suomalaisten majoitus-, muonitus-, toimisto- ja virkistäytymisolosuhteet ovat alueelle suhteutettuna erittäin hyvät.
- Liikenneolosuhteet Mosambikissa vaihtelevat. Pääkaupungissa Maputossa tiestö on pääsääntöisesti kohtuullisessa kunnossa, mutta kaoottinen liikenne aiheuttaa riskejä. Pääkaupungin ulkopuolella käytettävä tiestö on pääsääntöisesti huonokuntoista.
- Alueella esiintyy terveydelle haitallisia hyönteisiä ja muita eläimiä sekä trooppisia tartuntatauteja. Paikallisia elintarvikkeita tai ravitsemuspalveluja ei suositella käytettäväksi.