Kosovo KFOR
Vuonna 1999 perustetun Nato-johtoisen KFOR-operaation tehtävänä on sotilaallisella läsnäolollaan estää vihamielisyydet ja taata rauha monietnisessä Kosovossa. Suomalaisten kokonaisvahvuus operaatiossa on noin 20 henkilöä.
KFOR vastaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244/99 sotilaallisista osista. Se tukee myös YK:n johtamaa ja koordinoimaa Kosovon väliaikaista siviilihallintoa, EULEX-siviilikriisinhallintaoperaatiota ja muita kansainvälisiä järjestöjä.
Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1999 lähtien ja operaatiossa on palvellut yhteensä noin 7 300 suomalaista.
Lisätietoa KFOR:sta operaation verkkosivuilta.
Työ operaatiossa
KFOR-operaatiossa toimivat suomalaiset rauhanturvaajat muodostavat Suomalaisen osaston Kosovossa (SOK). He toimivat esikunta- ja yhteysupseereina KFOR:n esikunnassa Pristinassa sekä Drenasin alueella.
Operaatioon voi hakeutua sekä palkattuun henkilökuntaan kuuluva että reserviläinen, reservinupseerin tai aliupseerin tehtäviin vahvalla johtamiskokemuksella. Miehistötehtäviä operaatiossa ei ole.
Ajankohtaista
Maavoimien kriisinhallintahenkilöstön palvelusvapaita mahdollistetaan asteittain
Toimintaympäristö

Olosuhteet ja toimintaympäristö
Suomalainen osasto Kosovossa (SOK) toimii KFOR:n esikunnassa Pristinassa sekä Drenasin alueella.
- Alueella vallitsee tyypillinen keskieurooppalainen ilmasto. Talvikuukausien aikana lämpötila on nollan ja 15 pakkasasteen välillä. Kesällä lämpötila voi nousta lähes 40 asteeseen.
- Yleistilanne Kosovossa on rauhallinen, eikä operaation henkilöstöön kohdistu välitöntä uhkaa. Riskejä toiminnalle saattavat muodostaa pääasiassa erilaiset kansalliset tai paikalliset tapahtumat toiminta-alueella.
- Merkittävimmät riskit liittyvät poliittiseen epävakauteen, alueelliseen terrorismiin, etnisiin provokaatioihin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen sekä liikennekulttuuriin.
- Miinavaara on olemassa toimittaessa syrjäisemmillä alueilla. Operaatiolla on olemassa ajantasaiset tiedot miinavaarallisista alueista, jotta niitä voidaan välttää.
- Majoitus- ja työskentelyolosuhteet ovat erittäin hyvät ja virkistäytymiseen sekä liikuntaan on operaatiossa monipuoliset mahdollisuudet.
- Sisäilman laatu on ongelmana talvisin johtuen paikallisista ilmansaasteista. Kulkukoiria ja muita eläimiä on paljon, joten alueella on rabiesvaara.
.jpg/7646dba8-10da-0df3-65ed-45003fc5830e?t=1625032635488)
BLOGIT
Tutustu rauhanturvaajan arkeen Krihablogissa!
KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään. Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta.
Lue lisää