Hyppää sisältöön

Kiikarit vuoren huipulla ja taustalla vuoristomaisema

Lähi-itä UNTSO

Vuonna 1948 perustetun YK:n sotilastarkkailuoperaatio UNTSO:n tehtävänä on valvoa Israelin ja sitä ympäröivien arabimaiden kesken solmittuja aseleposopimuksia ja estää yksittäisten tapausten eskaloituminen kriiseiksi. Suomi osallistuu operaatioon noin 15 henkilöllä. 

YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut UNTSO:n toimimaan kunnes rauha Israelin ja sen naapurivaltioiden kesken on solmittu. Operaation monikansallisten sotilastarkkailijaryhmien tehtävänä on tarkkailla ja valvoa Lähi-idän tilannetta ja aselepoa, välittää tietoa tulitaukorikkomuksista eteenpäin sekä avustaa Libanonin UNIFIL- ja Golanin UNDOF-operaatioita. Keskeinen osa UNTSO:n toimintaa on myös, että tarvittaessa sen henkilöstö on nopeasti käytettävissä uusien rauhanturvaamisoperaatioiden muodostamisessa.

Lisätietoa UNTSO:sta operaation verkkosivuilta.

Työ operaatiossa

UNTSO:n suomalaiset sotilastarkkailijat toimivat eri puolilla operaatioaluetta. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1967 alkaen ja on tällä hetkellä operaation suurin kansallisuus.

Pääosa suomalaisista upseereista toimii tarkkailijaosastoissa Etelä-Libanonissa ja Israelin miehittämällä Golanilla. Operaation esikunnassa on yleensä palveluksessa yhdestä kahteen suomalaista upseeria.

Tehtäviin voivat hakeutua palkattuun henkilökuntaan kuuluvat upseerit sekä reservinupseerit vahvalla kriisinhallinnan taustalla. Hakeutumisen ehtona on vähintään kaksi hyvin arvosanoin suoritettua palvelusta kriisinhallintatehtävissä.

Katso lisätietoja sotilastarkkailijaksi hakeutumisesta: https://puolustusvoimat.fi/rauhanturvaajaksi/hae-sotilastarkkailijaksi.

Toimintaympäristö

´