Lähi-itä UNTSO
Vuonna 1948 perustetun YK:n sotilastarkkailuoperaatio UNTSO:n tehtävänä on valvoa Israelin ja sitä ympäröivien arabimaiden kesken solmittuja aseleposopimuksia ja estää yksittäisten tapausten eskaloituminen kriiseiksi. Suomi osallistuu operaatioon noin 15 henkilöllä.
YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut UNTSO:n toimimaan kunnes rauha Israelin ja sen naapurivaltioiden kesken on solmittu. Operaation monikansallisten sotilastarkkailijaryhmien tehtävänä on tarkkailla ja valvoa Lähi-idän tilannetta ja aselepoa, välittää tietoa tulitaukorikkomuksista eteenpäin sekä avustaa Libanonin UNIFIL- ja Golanin UNDOF-operaatioita. Keskeinen osa UNTSO:n toimintaa on myös, että tarvittaessa sen henkilöstö on nopeasti käytettävissä uusien rauhanturvaamisoperaatioiden muodostamisessa.
Lisätietoa UNTSO:sta operaation verkkosivuilta.
Työ operaatiossa
UNTSO:n suomalaiset sotilastarkkailijat toimivat eri puolilla operaatioaluetta. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1967 alkaen ja on tällä hetkellä operaation suurin kansallisuus.
Pääosa suomalaisista upseereista toimii tarkkailijaosastoissa Etelä-Libanonissa ja Israelin miehittämällä Golanilla. Operaation esikunnassa on yleensä palveluksessa yhdestä kahteen suomalaista upseeria.
Tehtäviin voivat hakeutua palkattuun henkilökuntaan kuuluvat upseerit sekä reservinupseerit vahvalla kriisinhallinnan taustalla. Hakeutumisen ehtona on vähintään kaksi hyvin arvosanoin suoritettua palvelusta kriisinhallintatehtävissä.
Katso lisätietoja sotilastarkkailijaksi hakeutumisesta: https://puolustusvoimat.fi/rauhanturvaajaksi/hae-sotilastarkkailijaksi.
Ajankohtaista
Toimintaympäristö
Olosuhteet ja toimintaympäristö
UNTSO-operaation toiminta-alue on jakautunut usean valtion alueelle, Egyptiin, Israeliin, Jordaniaan, Libanoniin sekä Syyriaan.
- Sää- ja ympäristöolosuhteet ovat tyypilliset Välimeren alueen olosuhteet. Kesäaikana päivälämpötila on varjossa +30–40 astetta. Talvella operaatioalueella on viileää, kosteaa ja erittäin tuulista. Talvikaudella myrsky- ja sadevahingot ovat yleisiä.
- Operaation majoitustilojen taso on varsin hyvä. Tarkkailuasemilla on kohtuulliset ateriointi- ja liikuntamahdollisuudet, mutta ei muita mukavuuksia. Ruokahuollosta tarkkailijat vastaavat itse, mutta elintarvikkeiden hankinta on tehtävä partioinnin yhteydessä.
- Alueella ei ole normaalia suurempaa vaaraa tarttuvista taudeista, kun huolehditaan rokotusohjelman noudattamisesta ja varovaisuudesta. Käärmeet, skorpionit ja muut tuhoeläimet muodostavat riskin tarkkailuasemilla.
- Liikenne toiminta-alueella on merkittävin palvelusturvallisuusriski. Paikallinen liikennekuri, ajotavat sekä tieolosuhteet muodostavat päivittäisen riskin sotilastarkkailijoille.
- Lähi-Idän toimintaympäristö on perinteisesti hyvin monimuotoinen ja vaihteleva. Vaihtelu on suurta operaation toiminta-alueen eri valtioiden välillä.
- Todennäköiset turvallisuusuhat ovat tarkkailuasemien läheisyyteen harhautuneet kranaatit, ohjukset, ammukset ja voimakkaat räjähdykset.
- Israelissa tilanne on vakaa, mutta säilyy jännittyneenä palestiinalaiskysymyksen, siirtokuntapolitiikan ja ulkopuolisten ääriainesten mahdollisten iskujen takia.
- Yleistilanne Etelä – Libanonissa pysyy edelleen pääosin rauhallisena, mutta jännittyneenä. Jännitteiden taustalla ovat Libanonin sekava poliittinen tilanne, palestiinalaispakolaiset sekä Israelin ja Libanonin väliset suhteet.