Osiot
Valikko
Kansainvälinen kriisinhallinta

Kiikarit vuoren huipulla ja taustalla vuoristomaisema

Lähi-itä UNTSO

Vuonna 1948 perustetun YK:n sotilastarkkailuoperaatio UNTSO:n tehtävänä on valvoa Israelin ja sitä ympäröivien arabimaiden kesken solmittuja aseleposopimuksia ja estää yksittäisten tapausten eskaloituminen kriiseiksi. Suomi osallistuu operaatioon noin 15 henkilöllä.

YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut UNTSO:n toimimaan kunnes rauha Israelin ja sen naapurivaltioiden kesken on solmittu. Operaation monikansallisten sotilastarkkailijaryhmien tehtävänä on tarkkailla ja valvoa Lähi-idän tilannetta ja aselepoa, välittää tietoa tulitaukorikkomuksista eteenpäin sekä avustaa Libanonin UNIFIL- ja Golanin UNDOF-operaatioita. Keskeinen osa UNTSO:n toimintaa on myös, että tarvittaessa sen henkilöstö on nopeasti käytettävissä uusien rauhanturvaamisoperaatioiden muodostamisessa.

UNTSO:n suomalaiset sotilastarkkailijat toimivat eri puolilla operaatioaluetta. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1967 alkaen ja on tällä hetkellä operaation suurin kansallisuus.

Lisätietoa UNTSO:sta operaation verkkosivuilta.

Yli 50 vuotta 70-vuotiaassa UNTSO:ssa
Maavoimat

Yli 50 vuotta 70-vuotiaassa UNTSO:ssa

Kansainvälistä rauhanturvaajien päivää vietetään tänään 29. toukokuuta. Päivä on valikoitunut YK:n vanhimman operaation, tänään 70 vuotta täyttävän UNTSO:n (United Nations Truce Supervision Organization) alkamispäivämäärän mukaan. Suomi on osallistunut Lähi-idässä toimivaan operaatioon vuodesta 1967 lähtien ja on perinteisesti ollut operaation yksi suurimmista sotilastarkkailijoita lähettävistä maista.
29.5.2018 | 14.36
Maavoimat

Maavoimien kriisinhallintahenkilöstön palvelusvapaita mahdollistetaan asteittain

Maavoimien kriisinhallintaoperaatioiden henkilöstön palvelusvapaat keskeytettiin 16.3.2020. Työmatkaliikenne Schengen-alueen sisällä on sallittu hallituksen päätöksen perusteella 14.5. alkaen. Tämän vuoksi myös kriisinhallintahenkilöstölle mahdollistetaan palvelusvapaita asteittain ja tietyillä rajoituksilla.
27.5.2020 | 12.04