Hyppää sisältöön

Maavoimien operaatiopäällikkö tarkasti Lähi-idässä toimivan suomalaisrauhanturvaajien joukon

Maavoimat
Julkaisuajankohta 5.6.2023 14.48
Tiedote
Lähikuva UNTSO-operaatiossa palvelevan univormusta

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa tarkasti 28.5.-1.6.2023 suomalaisosaston toiminnan Lähi-idässä toimivassa UNTSO-operaatiossa. Samalla Takamaa osallistui operaation 75-vuotisjuhlaan.

UNTSO on YK:n sotilastarkkailuoperaatio, jonka tehtävä on valvoa Israelin ja muiden alueen maiden kesken solmittuja aseleposopimuksia. Tehtävään kuuluu tarkkailla ja valvoa Lähi-idän tilannetta ja aselepoa, välittää tietoa tulitaukorikkomuksista eteenpäin sekä avustaa Libanonin UNIFIL- ja Golanin UNDOF-operaatioita. Keskeinen osa UNTSO:n toimintaa on myös, että tarvittaessa sen henkilöstö on nopeasti käytettävissä uusien rauhanturvaamisoperaatioiden muodostamisessa.

YK on perustanut UNTSO:n vuonna 1948 ja se on kansainvälisen järjestön vanhin operaatio. Kansainvälistä rauhanturvaajien päivää vietetään vuosittain 29. toukokuuta operaation alkamispäivämäärän mukaan. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1967 alkaen ja vuosikymmenten varrella viisi suomalaista on toiminut UNTSO:n johdossa. Tällä hetkellä suomalaisia työskentelee operaatiossa 14.

- UNTSO on toiminut pitkäjänteisesti Lähi-idän vakauttamiseksi ja ollut aina tärkeä operaatio Suomelle. Suomalaisupseerit saavat kansainvälisessä toimintaympäristössä työskennellessään arvokasta kokemusta ja oppia, josta on hyötyä jatkossa toimittaessa kansainvälisesti yhdessä muiden maiden kanssa, operaatiopäällikkö Sami-Antti Takamaa kertoo.

- Suomalaiset työskentelevät Lähi-idän alati muuttuvassa toimintaympäristössä ja joutuvat ajoittain sopeutumaan muutoksiin nopeasti. Suomalaiset rauhanturvaajat saivat UNTSO:n johdolta hyvää palautetta ammattitaidosta sekä motivaatiosta, Takamaa jatkaa.
 

´