Irak OIR ja NMI
Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa (SKJI) toimii Irakin alueella Operation Inherent Resolve (OIR) sekä Nato Mission Iraq (NMI) -operaatioissa. Suomalaisten sotilaiden kokonaisvahvuus Irakissa on noin 70. Tällä hetkellä suomalaiset toimivat pääosin Irakin Kurdistanin ja Bagdadin alueella.
OIR-operaatio on Yhdysvaltain johtama valtioiden välinen koalitio, jonka toiminta käynnistyi vuonna 2014. Operaatio tukee Daeshin (ISIS) vastaista toimintaa. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2015 lähtien. Operaatio toimii maassa Irakin hallituksen pyynnöstä.
OIR-operaation tuki- ja neuvonantotoiminnan tavoitteena on kehittää koko Irakin, mukaan lukien Irakin Kurdistanin, turvallisuusjoukkojen toimintaa ja omaa kykyä torjua Daesh, tukea laillista valtiovaltaa sekä tukea alueellisen turvallisuuden ja vakauden palauttamista. Keskeisenä tehtävänä on estää Daeshin uudelleennousu Irakin alueella. Operaatiossa on siirrytty koulutustoiminnasta prikaati- ja eri esikuntatasojen neuvonantotoimintaan.
NMI-operaation päätehtävänä on ministeriötason ja ylempien sotilasoppilaitosten neuvonantotoiminta. Neuvonantotoiminnan tarkoituksena on yhdessä irakilaisten kanssa luoda laaja-alaisia ja pitkäkestoisia uudistuksia asevoimiin sekä sen hallintoon. Uudistuksilla tuetaan Irakin turvallisuusympäristön kehittymistä. NMI on osa NATO:n ja Irakin välistä kumppanuutta, ja sen läsnäolo Irakissa perustuu Irakin hallituksen pyyntöön. NMI ei osallistu taisteluoperaatioiden neuvonantoon. NMI-operaatioon on osallistuttu 1.1.2019 alkaen TP-UTVA:n linjauksen perusteella. Suomalaisten vahvuus NMI-operaatiossa on neljä henkilöä.
Lue lisää
- OIR-operaatiosta: https://www.inherentresolve.mil/ tai https://theglobalcoalition.org/en/ sivustolle.
- NMI-operaatiosta: https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_166936.htm
Työ operaatiossa
Suomalainen Kriisinhallintajoukko Irakissa (SKJI) muodostuu suojausjoukkueesta sekä neuvonanto-, esikunta- ja tukiosista. Suojausjoukkue toteuttaa henkilö- ja kohteensuojaustehtäviä operaation neuvonantotoiminnalle. Joukkue osallistuu myös tukikohdan suojaamiseen ja vartiointiin yhteistoiminnassa muiden tukikohdan kansallisuuksien kanssa.
Suomalaiset osallistuvat neuvonantotoimintaan koko Irakin alueella, toiminnan painopistealueita ovat Bagdad ja Irakin Kurdistanin autonominen alue. Erityisesti yhteistoiminnan ja koordinaation kehittäminen ovat keskeisiä kohteita neuvonantotoiminnassa. Muutamia suomalaisia palvelee esikuntatehtävissä ja neuvonantajina Bagdadissa.
SKJI:n monipuolisissa tehtävissä palvelee henkilökuntaa monilla eri koulutustaustoilla. Noin kaksi kolmasosaa henkilöstöstä on reserviläisiä, joiden laaja-alainen osaaminen tukee erinomaisesti joukon omavaraista toimintaa. Aiempi kriisinhallintakokemus on eduksi, mutta ei välttämätöntä. Operaatioissa palvelevilta vaaditaan kykyä sopeutua vaativaan toimintaympäristöön ja muuttuviin olosuhteisiin.
Toimintaympäristö
Olosuhteet ja toimintaympäristö
Suomalaiset toimivat Irakissa pääosin Kurdistanin ja Bagdadin alueella.
- Yleistilanne Irakissa on jännittynyt ja tietyillä alueilla rauhaton. Irakin ja Kurdistanin turvallisuusjoukkojen kyky alueen turvallisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on kehittynyt hyvin, mutta aiempi tilannekehitys huomioiden on todennäköistä, että Irakin hallinto haluaa edelleen kansainvälisten joukkojen tukea turvallisuusorganisaatioiden ja turvallisuuden kehittämiseksi.
- Nykyisellään vakavimmat suomalaiseen joukkoon kohdistuvat riskit Irakissa liittyvät koalition joukkoihin kohdistettuihin lennokki- ja epäsuorantulen iskuihin. Muut riskit ovat olleet matalammalla tasolla. SKJI:n koulutus, harjoittelu ja varustus vastaavat erittäin hyvin toiminta-alueen vaatimuksia.
- Lämpökuormitus operaatiossa on merkittävä. Tyypillinen päivittäinen lämpötila kesäkaudella on yli +45 astetta. Rakennetun alueen ulkopuolella on vain vähän luonnon tarjoamaa varjoa auringon paahteelta.
- Suomalaisten tukikohta on osa koalition ylläpitämää monikansallista tukikohtaa. Majoittuminen tapahtuu pääsääntöisesti ilmastoiduissa majoituskonteissa. Pesutiloissa on juokseva kylmä ja lämmin vesi sekä viemäröinti.
- Koko Irakin alueella, Kurdistanin alue mukaan lukien, on maastossa lukematon määrä raivaamattomia miinoja ja kokonaisia miinakenttiä Persianlahden sotien 1991 ja 2003 sekä viimeisimpien taisteluiden jäljiltä.
- Paikalliset luonnon- ja kotieläimet levittävät tauteja. Alueella esiintyy tyypillisesti myrkyllisiä käärmeitä ja hämähäkkejä. Kaikkiin eläinten puremiin ja sylkikontaktiin rikkoontuneelle iholle liittyy aina raivotautiriski.