Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien osallistuminen OIR-operaatioon Irakissa on päättynyt

Julkaisuajankohta 31.12.2024 12.21
Tiedote
Rauhanturvaajat siirtymässä lentokoneeseen jolla he kotiutuivat.

Puolustusvoimien osallistuminen Operation Inherent Resolve (OIR) -operaatioon on päättynyt 31.12.2024. Suomalaisen kriisinhallintajoukon Irakissa (SKJI) vahvuus päätöshetkellä oli noin 70 sotilasta. Suomalaiset palasivat kotimaahan sunnuntaina 29.12.2024.

Operation Inherent Resolve

Operation Inherent Resolve -operaatio perustettiin 2014 Yhdysvaltojen aloitteesta torjumaan terroristijärjestö Isisin (Daesh) sekä muiden äärijärjestöjen nopeaa ja väkivaltaista leviämistä Syyrian ja Irakin alueella. Operaation päätavoitteena oli estää Isisin eteneminen ja eliminoida sen taistelukyky. Lisäksi tavoitteena oli stabiloida alue, antaa humanitääristä apua sekä tukea paikallisia turvallisuusjoukkoja. 

Suomi liittyi OIR:en noin 50 henkilön osastolla elokuussa 2015. Suomalaisten tehtävänä oli toimia neuvonantajina ja kouluttaa kurdien Peshmerga-joukkoja Isisin vastaisessa taistelussa. Päättämishetkellä Suomi on toiminut lähes kymmenen vuoden ajan vaativissa koulutus-, neuvonanto-, suojaus-, ja esikuntatehtävissä. Irakissa ehti palvella noin tuhat suomalaista, joista suuri osa oli reserviläisiä. 

– Kiitän operaatioon vuosien aikana osallistuneita sotilaita. Haastavissa olosuhteissa tekemänne työ on ollut tuloksellista ja arvostettua, toteaa puolustusvoimien operaatiopäällikkö kenraaliluutnantti Kari Nisula.

Suomalaisten vaikutus tulee alueella näkymään pitkään

Irakista Suomeen palanneen joukon sekä operaation käytössä olleen kielekkeisen valtiolipun vastaanotti Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa. Takamaa vastaanotti joukon Porin prikaatin Kriisinhallintakeskuksessa Säkylässä. Lippu luovutetaan myöhemmin Sotamuseoon. 

– Suomalaisen koulutuksen vaikutukset ovat edelleen nähtävissä koulutettujen joukkojen valmiuksien ja taitojen kehittyessä, mikä on tärkeää alueen pitkän aikavälin turvallisuuden kannalta. Suuri osa Peshmergoista muistaa antamamme koulutuksen edelleen ja he kertovat tämän aina suomalaisia tavatessaan, Takamaa kertoo.

Operaatio perustettiin vastaamaan Isisin nousuun, ja sen tekemiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan, sekä kansainvälisen terrorismin lisääntymiseen ja sen vaikutuksiin globaalisti. Isis on kuluneiden vuosien aikana menettänyt suurimman osan alueistaan, mutta se jatkaa toimintaansa ja terrorismin vastainen taistelu alueella jatkuu. 

– Vaikka Suomen osallistuminen OIR-operaatioon päättyy, tulee suomalaisten vaikutus näkymään alueella pitkään. Antamamme koulutuksen avulla alueen turvallisuusjoukot pystyvät entistä paremmin turvaamaan alueensa ja takaamaan paikallisen väestön turvallisuuden. Tämä vähentää ääriryhmien kykyä kontrolloida alueita, mikä edistää alueellista vakautta ja terrorismin vastaista taistelua, Takamaa kertoo.

Tilanteen osittain rauhoittuessa vuonna 2019, Suomen osallistuminen muuttui kouluttamisesta päätoimiseksi suojaus- ja neuvonantotoiminnaksi. Neuvonantajat ovat tukeneet Irakin alueellisten joukkojen taktisen ja operatiivisen tason koulutusta ja turvallisuuden kehittämistä. 

– Kuten missä tahansa muuallakin, myös Irakissa, suomalaiset ovat erittäin arvostettuja ja kunnioitettuja yhteistyökumppaneita. Suomalaisten ammattitaitoa, positiivista asennetta ja ystävällisyyttä arvostetaan sekä muiden maiden ammattisotilaiden toimesta, kuten myös paikallisväestön keskuudessa. Suomalaisten toiminta operaatiossa on tukenut pyrkimyksiä alueen vakauttamiseksi sekä Isisin lyömiseksi ja sotilaidemme tekemä työ tulee näkymään alueella pitkään, Takamaa lupaa.

Suomi jatkaa osallistumista Naton operaatioon Irakissa

Vaikka osallistuminen OIR-operaatioon päättyy, Suomi jatkaa Irakin turvallisuussektorin tukemista ja kehittämistä. Puolustusvoimat osallistuu edelleen Nato Mission Iraq (NMI) -operaatioon. Neuvonantotoiminnan tarkoituksena on yhdessä irakilaisten kanssa luoda laaja-alaisia ja pitkäkestoisia uudistuksia asevoimiin sekä sen hallintoon. Uudistuksilla tuetaan Irakin turvallisuusympäristön kehittymistä.

– Suomalaiset asiantuntijat ovat jo pitkään osallistuneet turvallisuussektorin kehittämiseen, mikä auttaa Irakia ja muita alueen maita luomaan vakaat ja oikeudenmukaiset instituutiot. Neuvonantotoiminta on ollut ja tulee olemaan tärkeä osa alueen pitkäjänteistä vakauttamista ja Suomi tulee edelleen jatkamaan työtään tässä tärkeässä Nato-johtoisessa operaatiossa alueella, Takamaa päättää.

´