Hyppää sisältöön

Rannikkoprikaatin varusmiesten epäasialliseen kohteluun liittyvä esitutkinta on valmistunut

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 23.5.2023 12.00
Tiedote

Pääesikunta on suorittanut esitutkinnan kokonaisuudessa, jossa epäiltynä on useita Rannikkoprikaatissa palvelevia ammattisotilaita. Suoritetun esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että heidän alaisinaan toimineita varusmiehiä ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavia henkilöitä on kohdeltu epäasiallisesti. Esitutkinnassa selvitettiin 19 eri tekotapahtumaa, jotka ajoittuvat kesä- ja lokakuun 2022 väliselle ajalle.

Esitutkinnassa on kuulusteltu yhteensä seitsemän rikoksesta epäiltyä henkilöä. Epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat esimiesaseman väärinkäyttäminen, palvelusrikos, laiton uhkaus, pahoinpitely ja lievä pahoinpitely. Esitutkinnassa kuulusteltiin asianomistajana yhteensä 44 varusmiestä ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittanut henkilöä.

Kyse on ollut pääosin koulutuksessa ja harjoituksissa tapahtuneesta epäasiallisesta kohtelusta ja kielenkäytöstä. Muutamissa tapauksissa on syytä epäillä, että henkilöitä on uhattu väkivallalla ja heihin on myös kohdistettu väkivaltaa.

Esitutkinta on nyt valmistunut ja asia on siirretty tutkintaa pyytäneelle Rannikkoprikaatin komentajalle, joka päättää asian lähettämisestä syyttäjälle syyteharkintaa varten. Syyttäjiksi on määrätty Etelä-Suomen syyttäjäalueen aluesyyttäjät Jouni Peiponen ja Eero Salo.

´