Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat liittyi Yhdysvaltojen kansalliskaartin yhteistyöohjelmaan – yhteistyö konkretisoituu koulutus- ja harjoitusyhteistyönä

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 2.5.2024 16.08
Tiedote

Puolustusministeri Antti Häkkänen ja Virginian osavaltion kuvernööri Glen Youngkin allekirjoittivat 2.5.2024 liittymistä koskeva aiekirjeen (Letter of Intent) puolustusministeriön ja kumppaniosavaltio Virginian kansalliskaartin välillä. Kirjeen myötä Puolustusvoimien ja Virginian osavaltion kansalliskaartin välinen yhteistyö käynnistyy.

Yhteistyöohjelma avaa Puolustusvoimille uusia mahdollisuuksia harjoitustoimintaan, koulutukseen, toimialojen yhteistyön syventämiseen ja osaamisen kehittämiseen. Se palvelee myös Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisen puolustusyhteistyön tavoitteita ja toimii siten osaltaan myös Naton suunnitelmien tukena.

– Yhdysvaltojen ja Suomen välinen puolustusyhteistyö on jo nyt vahvaa ja tänään viemme sitä vielä pidemmälle. Yhdysvaltain kansalliskaarti ja Virginia ovat meille tuttuja ystäviä, mutta nyt suhteemme on virallisesti vakiinnutettu kumppanuusohjelman myötä. Suomen puolustusvoimien puolesta odotan innolla yhteistyötä Virginian maavoimien ja ilmavoimien kansalliskaartin kanssa, toteaa Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola.

Sopimuksen allekirjoittaminen aloittaa yhteisen suunnittelun Puolustusvoimien ja Virginian kansalliskaartin välillä. Laajempi koulutus- ja harjoitusyhteistyö käynnistyy vuoden 2025 aikana. Yhteistyötä tehdään ensisijaisesti maavoimien ja ilmavoimien välillä sekä kyberpuolustuksessa. Keskeisin yhteistyön muoto on koulutus- ja harjoitusyhteistyö.

– Yhteistyömme ei tietenkään tapahdu tyhjiössä. Se on osa laajempaa kokonaisuutta, osa kahden- ja monenvälisen yhteistyön tehostamista Yhdysvaltojen kanssa, kuvailee kenraali Jaakkola.

Kansalliskaartien yhteistyöohjelmaan kuuluu 106 maata

Kansalliskaartien yhteistyöohjelma (National Guard State Partnership Program) perustettiin vuonna 1993. Nykyisin kansalliskaarteilla on noin 106 kumppanimaata Euroopassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. 

Suomen naapurimaista Norja liittyi SPP-ohjelmaan helmikuussa 2023. Sen kumppaniosavaltio on Minnesota. Muista Suomen lähialueen maista Viron osavaltiokumppani on Maryland, Latvian Michigan ja Liettuan Pennsylvania.

Yhdysvaltojen kansalliskaartit muodostavat osan asevoimien reservistä

Yhdysvaltojen kansalliskaartit (National Guard) ovat osavaltioiden kuvernöörien alaisia joukkoja, joita käytetään alueellisesti pelastus-, evakuointi- ja suojaamistehtävissä. Kansalliskaartit muodostavat osan Yhdysvaltojen asevoimien reservistä. Osavaltioiden kansalliskaartien vahvuudet ovat noin 340 000 maavoimien sotilasta ja noin 107 000 ilmavoimien sotilasta. 

Virginian kansalliskaarti on osa Yhdysvaltojen kansalliskaartia. Sen päämaja sijaitsee Virginian osavaltion pääkaupungissa, Richmondissa. Virginian osavaltion kuvernööri Glen Youngkin on osavaltion kansalliskaartin ylipäällikkö. Kansalliskaartia komentaa kenraalimajuri James W. Ring.

´