Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat jatkaa kertakäyttöisten hengityssuojainten puhdistamista

Puolustusvoimat
2.6.2020 9.55
Tiedote

Puolustusvoimat jatkaa Puolustusministeriön pyynnöstä kertakäyttöisten hengityssuojainten puhdistamista kesäkuun alusta alkaen neljällä viikolla. Jakson aikana puhdistettavat hengityssuojaimet varastoidaan ja puhdistettujen suojaimien säilyvyyttä varasto-olosuhteissa seurataan edelleen.

Lisäksi neljän viikon aikana selvitetään suojatakkien puhdistusmahdollisuutta ja puhdistamisen vaikutuksia suojatakkien ominaisuuksiin. Samalla Puolustusvoimat valmistautuu siirtämään puhdistuslaitteiston ja tarvittavan osaamisen Puolustusvoimien strategiselle kumppanille Millog Oy:lle mahdollista myöhempää käyttöä ajatellen.

Merikonttiratkaisuun ja sairaalatelttoihin perustuva pilottilaitteisto rakennettiin huhtikuussa ja tuotantotestaustoiminta toteutettiin huhti-toukokuussa. Testeissä saadut tulokset osoittivat, että hengityssuojaimet ovat käsittelyn jälkeen mikrobiologisesti puhtaita ja ne täyttävät suojainten tekniset ominaisuudet.

Vetyperoksidikaasuun pohjautuvalla puhdistusmenetelmällä ei korvata muilta markkinoilta saatavia suojaimia. Nyt puhdistettavalla erällä varaudutaan tilanteeseen, jossa hengityssuojaimia ei ole muualta saatavissa. Puhdistuslaitteisto on osoittanut toimivaksi ja valmius puhdistustoiminnan uudelleen käynnistämiseen jatkossa on hyvä, mikäli tarve vaatii ja poliittinen päätös tästä tehdään.