Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati Rovaniemellä

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 29.4.2019 14.35
Tiedote

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään 4. kesäkuuta Rovaniemellä. Paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi ohjelmassa on kalustonäyttely ja Hornetin esityslento. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati järjestetään vuonna 2019 Rovaniemellä. Kuva: puolustusvoimat

Paraatin ottaa vastaan ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen. Paraatijoukkoja komentaa ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen ja kenttähartauden toimittaa kenttärovasti Kari Mannermaa.

Paraatiin osallistuu joukkoja maa-, meri- ja ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Lapin rajavartiostosta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1000 henkilöä ja 49 ajoneuvoa sekä ilma- ja maavoimien lentävää kalustoa. Paraatin järjestelyistä vastaa Lapin lennosto.

Paraatikatselmus Keskuskentällä, ohimarssi Jätkänkynttilän sillalla

Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Rovaniemen Keskuskentällä, jonne paraatijoukot ryhmittyvät kello 11.15 alkaen.

Kello 13.15 alkaen Jätkänkynttilän sillalla nähtävässä ohimarssissa on mukana jalan marssivien osastojen lisäksi 49 ajoneuvoa. Ohimarssin vastaanottopaikka on sillan etelän puoleisella reunalla. Ohimarssia on mahdollista seurata Jätkänkynttilän sillalla ja Toripuistikon alueella.

Ohimarssin ylilennoissa on mukana ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500 -kevythelikoptereita.

Kalustoesittelyä ja Hornet-esityslento

Yleisö voi tutustua koko päivän ajan monipuoliseen puolustusvoimien kalustonäyttelyyn Vanhalla Torilla. Kalustonäyttelyssä on esillä maavoimien, ilmavoimien ja rajavartiolaitoksen kalustoa sekä tietysti Sotilaskodin myyntipiste. Kalustonäyttely on avoinna yleisölle kello 10–17. Kalustonäyttelyn rakentaminen aloitetaan jo 3. kesäkuuta.

Ohimarssin jälkeen kello 14 yleisö voi nauttia Hornet-esityslennosta. Paras paikka esityslennon seuraamiselle on Lainaan rannassa, mutta seuraaminen onnistuu hyvin myös Jätkänkynttilän sillalta. Paraatipäivän kaikilla lennoilla on säävaraus.

Paraati vaikuttaa Rovaniemen liikenteeseen

Ajoneuvoilla liikkumista on syytä välttää keskustassa paraatitapahtumien aikana, koska osa kaduista ja pysäköintialueista varataan paraatikäyttöön. Jätkänkynttilän silta suljetaan ajoneuvoliikenteeltä aamulla ja avataan liikenteelle vasta ohimarssin jälkeen.

Yleisöä kehotetaan saapumaan tapahtumapaikoille hyvissä ajoin jalan, pyörillä tai julkisilla kulkuvälineillä. Ajoneuvojen pysäköinti on mahdollista esimerkiksi kaupungin alueella olevissa parkkihalleissa.

Pääosa paraatijoukoista saapuu Rovaniemelle 3.kesäkuuta ja myös paraatijärjestelyjen valmistelut aloitetaan tapahtumapaikoilla osin jo 3. kesäkuuta.

Liikennejärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin viikolla 22. Tietoa liikennejärjestelyistä koostetaan puolustusvoimien ja Rovaniemen kaupungin verkkosivuille ja sosiaalisen median kanaviin.

Paraatipäivän ohjelma

Yleisö toivotetaan tervetulleeksi seuraamaan päivän tapahtumia.

9.00

Seppeleenlasku Talvi- ja jatkosodan muistomerkille
Rovaniemen sankarihautausmaa

10.00

Juhlallinen lipunnosto
Lordi Aukio

10.00–17.00

Kalustonäyttely
Vanha tori

12.00

Paraatikatselmus
Keskuskenttä

13.15

Ohimarssi
Jätkänkynttilän silta

14.00

Hornet -esityslento
Lainaanranta

 


Puolustusvoimain lippujuhlan päivän tapahtumat. Kuva: puolustusvoimat
 

Muistutuksena, että dronejen lennättäminen keskustan alueella ja Jätkänkynttilän sillan läheisyydessä on kielletty paraatipäivänä.

Paraatia voi seurata myös verkossa puolustusvoimien kanavilla:

Facebook.com/puolustus
[email protected]
Youtube.com/puolustusvoimat
Instagram.com/puolustusvoimat.fi
Snapchat: @inttielämää

#paraati #lippujuhlapäivä

Lisätietoja: Rovaniemen varuskunnan komendantti kapteeni Petri Keihäskoski, p. 0299 210 212 ja tiedotussihteeri Minna Pyykönen, p. 0299 210 273.

Lisätietoja paraatipäivästä saa myös osoitteesta puolustusvoimat.fi/paraatit.