Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentajan tervehdys lippujuhlan päivänä 2020

4.6.2020 7.50
Tiedote

Hyvät palvelustoverit, Juhlistamme tänään puolustusvoimain lippujuhlan päivää poikkeusoloissa. Teemme sen valtakunnallisesti ja eri toimipisteissämme pitkäaikaisia perinteitä kunnioittaen, vaikka paraatit jäävät pitämättä.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen maastopuvussa

Näin marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä on syytä hetkeksi rauhoittua ja kunnioittaa aiempien ikäluokkien palvelusta samalla myös arvostaen omaa panostamme suomalaisten turvallisuuden eteen.

Kolmisen kuukautta on kulunut siitä, kun otimme Puolustusvoimissa käyttöön ensimmäiset koronan vastaiset toimenpiteet. Nämä toimenpiteet ovat estäneet viruksen vapaan leviämisen, ja niiden ansiosta varusmiesten ja henkilökunnan terveystilanne on säilynyt hyvänä.

Olemme kyenneet täyttämään tehtävämme epidemian aikana. Puolustusvalmius on ylläpidetty, muita viranomaisia on tuettu ja kriisinhallintaoperaatioissa suomalaiset ovat hoitaneet oman osuutensa muuttuneissa olosuhteissa.

Omien havaintojeni mukaan esikunnat, joukko-osastot ja laitokset ovat mukauttaneet toimintansa vallitseviin oloihin mallikkaasti. Erityisen tyytyväinen olen ollut siihen, kuinka palkattu henkilökunta ja varusmiehet ovat sopeutuneet poikkeusolojen järjestelyihin. Se kertoo henkisestä vahvuudesta ja yhteisöllisyydestä, mutta myös yksilötason vastuullisuudesta. Teidän ansiostanne olemme säilyttäneet toimintakykymme ja valmiuden sekä kyenneet jatkamaan päivittäistä työtä ja koulutusta. Kiitos tästä teille kaikille.

Hyvänolon tunteeseen ei ole kuitenkaan varaa. Vielä ei ole näkyvissä ajankohtaa, jolloin koronakriisistä päästäisiin palaamaan normaalioloihin. Meidän onkin edelleen mukautettava toimintaamme vallitseviin olosuhteisiin. 

Vaikka juuri nyt huomio on koronaepidemian torjunnassa, se ei tarkoita sitä, että Suomen uskottavan puolustuskyvyn merkitys olisi vähenemässä. Toimintaympäristöön suhteutettua puolustuskykyä ja valmiutta on ylläpidettävä ja kehitettävä jatkossakin johdonmukaisesti. Viime kädessä kaikki on kiinni ammattitaitoisista ja sitoutuneista ihmisistä. Jokaisen Puolustusvoimissa palvelevan työ on tärkeää ja meitä jokaista tarvitaan, jotta kykenemme täyttämään tehtävämme.

Jag tackar för det anmärkningsvärda arbetet som ni gjort för beredskapen och försvarsförmågan. Var och en av oss behövs för att uppfylla Försvarsmaktens uppgifter.

Kiitän Puolustusvoimien henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä sekä yhteistyökumppaneita tuloksekkaasta työstä ja palveluksesta Suomen puolustuskyvyn hyväksi. Onnittelut tänään ylennetyille ja kunniamerkeillä palkituille. Toivotan kaikille terveyttä, jaksamista sekä erinomaista puolustusvoimain lippujuhlan päivää! Jag önskar er en enastående Försvarets fanfest samt hälsa och krafter för framtiden!