Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentajan tervehdys kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa Finlandia-talossa 27.4.2018

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 27.4.2018 14.30
Tiedote

Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja lotat, Herra Tasavallan Presidentti, arvoisat juhlavieraat Ärade veteraner och lottor från våra krig, Herr Republikens president, ärade festdeltagare

Juhlimme tänä vuonna Puolustusvoimien 100-vuotistaivalta suurella ylpeydellä. Puolustusvoimilla on ollut tärkeä tehtävä Suomen itsenäisyyden ja kansalaisten hyvinvoinnin turvaamisessa läpi historian, niin rauhan kuin sotienkin aikana. Aseet ovat olleet vaienneina onneksemme jo yli 70 vuotta.

Pitkästä rauhan ajasta huolimatta on mitä tärkeintä, että muistamme isänmaamme itsenäisyyden ankarimmat ajat tänään ja huomenna. On tärkeää kuunnella ne kokeneen veteraanisukupolven mietteitä ja tuntoja sodan kokemuksista. Ne kertovat siitä, kuinka kalliisti ja kovin ponnistuksin nykyinen hyvinvointimme on lunastettu. Samalla ne muistuttavat meitä sodanjälkeisiä sukupolvia siitä, mitä periksiantamattomuus ja yhteisvastuu äärimmillään tarkoittavat. Arvostuksemme uhrauksianne ja työtänne kohtaan on vankkumaton.

Även i dag upplever vårt folk att vårt fosterland i högsta grad är värt att försvara. Det framgår av vårt folks starka försvarsvilja, som vår allmänna värnplikt skapar en stabil grund för.

Yleisellä asevelvollisuudella on keskeinen merkitys Suomen sotilaalliselle maanpuolustukselle. Se on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi ylläpitää sekä rauhan että sodan ajan puolustuskykyä. Sodan ajan joukkojen ytimen muodostavat ammattisotilaat, mutta Suomen puolustaminen poikkeusoloissa perustuu asevelvollisuuden kautta tuotettuun reserviin. Asevelvollisten osuus sodan ajan
280 000 sotilaan vahvuisista joukoistamme on yli 90 prosenttia.

Asevelvollisuusjärjestelmämme toimii hyvin. Kykenemme sen avulla tuottamaan ja ylläpitämään tarvittavat sodan ajan joukot koko Suomen puolustamiseksi. Yleisellä asevelvollisuudella on suomalaisten keskuudessa myös vankka asema. Neljä viidesosaa kansasta kannattaa nykyistä, miesten yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa puolustusjärjestelmää, jota vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneet naiset täydentävät.

Kansallisen veteraanipäivän teema Yhdessä eteenpäin – Framåt tillsammans kuvaa osuvasti siitä henkeä, jonka siivittämänä kansamme on selvinnyt isänmaamme historian vaikeimmista hetkistä ja toisaalta kyennyt luotsaamaan yhteiskuntamme nykyiseen hyvinvointiin. Yhdessä tekeminen ja yhteisvastuu eivät kuitenkaan kuulu vain eilispäivään. Ne ovat yhä menestystekijöitä niin huomispäivän mahdollisuuksia hyödynnettäessä kuin haasteita kohdatessakin.

Toivotan kaikille hyvää ja mieleenpainuvaa juhlapäivää. Jag önskar er alla en trevlig och oförglömlig veterandag. Tack så mycket - Kiitos.

Puolustusvoimain komentaja

Kenraali Jarmo Lindberg

´