Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentaja: Korona korosti viranomaisyhteistyön tarpeellisuutta

Julkaisuajankohta 14.9.2020 9.18
Tiedote

Koronatilanteen hallinnassa Puolustusvoimat on käyttänyt niitä toimitapoja, joita käyttäisimme sotilaallisessakin kriisissä. Ne ovat osoittautuneet toimiviksi tässäkin tilanteessa, totesi puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen puheessaan 234. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa 14.7.2020 Helsingissä.

Eri toimenpiteillä olemme turvanneet Puolustusvoimien tehtävien jatkuvuuden - puolustusvalmiuden, alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja torjunnan, virka-avun sekä osallistumisen sotilaalliseen kriisinhallintaan. 

Puolustusvoimat teki tarvittavat muutokset varusmiesten koulutus- ja lomajärjestelyihin sekä kertausharjoitusten pitämiseen. Muutosten ansiosta koulutusta on jatkettu tavoitteiden mukaisesti ja reservin kertausharjoitukset on palautettu 1. elokuuta lukien.

Kokonaisturvallisuuden mallin mukaisesti viranomaisyhteistyö on ollut tiivistä kriisin aikana. Puolustusvoimat on antanut virka-apua muun muassa poliisille Uudenmaan liikkumisrajoitusten valvonnassa, Rajavartiolaitokselle rajaturvallisuustarkastuksia ja meripelastusvalmiutta varten sekä terveydenhuollon viranomaisille henkilöstöä ja materiaalia. 

Kriisi on osoittanut, että viranomaisten yhteistä suunnittelu- ja toimeenpanokykyä tulee vielä parantaa etenkin valtion keskushallintotasolla. Valmiutta tilanteenmukaiseen kriisijohtamiseen, jossa organisaatioiden tilanneymmärrys, päätösten valmistelu ja toiminnan yhteensovittaminen toteutetaan koordinoidusti, voidaan yhteisellä harjoittelulla kehittää. Puolustusvoimat on valmis tarvittaessa jakamaan omia toimintatapojaan kriisijohtamisesta, Kivinen tiivisti.

Puolustusvoimain komentajan puhe kokonaisuudessaan

234. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin Youtubella
 

´