Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentaja Brysseliin

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 10.5.2023 8.00
Tiedote

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen osallistuu 10. toukokuuta Naton sotilaskomitean ja 11. toukokuuta Euroopan unionin sotilaskomitean kokouksiin Brysselissä.

Naton sotilaskomitean kokoukseen osallistuvat Naton jäsenmaiden komentajat sekä Ruotsin puolustusvoimien komentaja. Euroopan unionin sotilaskomitean kokoukseen osallistuvat EU:n jäsenvaltioiden asevoimien komentajat. Kokouksissa käsitellään ajankohtaisia turvallisuustilanteeseen ja puolustukseen liittyviä aiheita. Puolustusvoimain komentajalla on myös kahdenvälisiä tapaamisia kokousten yhteydessä.

Puolustusvoimista kokouksiin ja tapaamisiin osallistuvat komentajan lisäksi Suomen sotilasedustaja Euroopan unionissa ja Natossa, kenraaliluutnantti Kim Jäämeri, sekä Suomen Nato- ja EU-edustustoissa työskenteleviä apulaissotilasedustajia ja asiantuntijoita.

Naton sotilaskomitea (Military Committee, MC) vastaa Naton ylimmästä sotilaallisesta päätöksenteosta ja valmistelee sotilaalliset neuvot Pohjois-Atlantin neuvostolle (NAC). Sotilaskomitea on Pohjois-Atlantin neuvoston ohella puolustusliiton tärkeimpiä työskentelyelimiä. Komitea tapaa säännöllisesti jäsenmaiden asevoimien edustajien ja kolmesti vuodessa asevoimien komentajien kesken. Naton sotilaskomitean puheenjohtaja on puolustusliiton korkein sotilashenkilö.

Euroopan unionin sotilaskomitea (European Union Military Committee, EUMC) johtaa kaikkea EU:n sotilaallista toimintaa, erityisesti yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan kuuluvien sotilastehtävien ja -operaatioiden suunnittelua ja toteuttamista sekä sotilaallisten voimavarojen kehittämistä. Komitea antaa sotilaallisia kannanottoja EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komitealle sekä suosituksia sotilaallisissa kysymyksissä.

´