Hyppää sisältöön

Nordiska och baltiska ländernas försvarsmakternas kommendörers möte

Försvarsmakten
11.6.2021 9.00
Pressmeddelande

De nordiska och baltiska ländernas försvarsmakternas kommendörer samlades till sitt årliga möte torsdagen den 10 juni. Mötena ses som ett viktigt forum där samarbetet kan utvecklas.

Mötets värd var Litauens försvarsmakts kommendör. Litauen är nu ordförandeland för det baltiska försvarssamarbetets nätverk. Finland är sin tur år 2021 ordförandeland för det Nordiska samarbetet inom försvarsområdet Nordefco. I dagens pandemiläge och på grund av resebegränsningarna förverkligades mötet som ett videomöte. Mötet gav deltagarlanden möjlighet att diskutera de nationella säkerhetslägena och andra aktuella frågor.
Samarbetet med de baltiska staterna är nyttigt för Nordefco både militärt och politiskt. De årliga mötena erbjuder en möjlighet till fruktbara samtal inom ramen för det militära samarbetet. Mötena mellan de nordiska och baltiska länderna ses som ett viktigt forum där samarbetet mellan länderna kan utvecklas. 
Nordefco-strukturen erbjuder en utmärkt möjlighet att stärka samarbetet, upprätthålla kontakterna, och diskutera säkerhetsfrågor mellan Norden och Baltikum.