Hyppää sisältöön

Noin 12 000 nuorta palvelukseen – Puolustusvoimat suosittelee alokkaita ottamaan rokotteet

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 28.12.2021 12.57
Tiedote
Siviiliasuisia nuoria kantamassa varustesäkkejä sisään kasarmirakennukseen. Maassa on lunta.

Maanantaina 3. tammikuuta noin 12 000 alokasta aloittaa varusmiespalveluksensa Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa. Suurin määrä varusmiehiä saapuu Maavoimien joukko-osastoihin, yhteensä noin 9 500 henkilöä. Naisia uusista alokkaista on noin 550.

Koronaviruspandemia vaikuttaa edelleen varusmiespalveluksen järjestelyihin, ja Puolustusvoimat seuraa jatkuvasti koronatilannetta. Valtakunnallinen ja paikallinen koronatilanne sekä valtioneuvoston ja aluehallintovirastojen ohjeistukset vaikuttavat käytössä oleviin koronarajoituksiin. Lisätietoja saat omasta joukko-osastostasi palveluksen alussa.

Tammikuussa palveluksensa aloittavat varusmiehet jaetaan osastoihin heti palveluksen ensimmäisenä päivänä. 

Puolustusvoimat suosittelee ottamaan korona- ja kausi-influenssarokotteet mutta ei edellytä EU:n rokotustodistusta palvelukseen saapuvilta alokkailta. Tarjoamme mahdollisuuden rokotteiden ottamiseen myös varusmiespalveluksen alussa. 

Palveluksen aloittaja, ota mukaasi Omakanta-palvelusta kuvakaappaus tai tuloste koronarokotustodistuksesta ja lisäksi muut rokotustietosi esimerkiksi Omakannasta. Koronarokotteiden osalta on oleellista, että mukanasi on tieto, milloin olet saanut rokotteen. Toisen ja mahdollisen kolmannen rokoteannoksen saamisen ajankohta riippuu aikaisemmasta rokottautumisesta, ja tämä tieto ei välity QR-koodista. Esitä nämä tiedot terveydenhuollon ammattihenkilölle, kun tulet ensimmäisen kerran varuskunnan terveysasemalle. Muut tahot Puolustusvoimissa eivät kysy sinulta rokotustietojasi.

Varusmiespalvelus muodostaa Puolustusvoimien valmiuden perustan

Asevelvollisuuden suorittamisen näkyvin osuus on varusmiespalvelus. Varusmiespalveluksen ensisijaisena tavoitteena on kouluttaa suorituskykyisiä, maanpuolustustahtoisia ja osaavia sotilaita sijoitettaviksi Puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin. Varusmiespalveluksella ylläpidetään koko maassa Puolustusvoimien jatkuvaa valmiutta reagoida turvallisuusympäristön muutoksiin nopeasti, kykyä kohottaa valmiutta tarpeen mukaan ja valmiutta tukea muita viranomaisia virka-aputehtävissä.

Valmiuden ydin muodostuu palkatun henkilöstön muodostamien valmiusosastojen lisäksi jatkuvassa valmiudessa olevista Maavoimien ja Merivoimien valmiusyksiköistä, joiden henkilöstöstä pääosa on varusmiehiä. Valmiusyksiköitä on varuskunnissa ympäri Suomen, ja ne sisältävät merkittävän taisteluvoiman lisäksi kärkisuorituskyvyt. Valmiusyksikkökoulutus on vaativaa ja monipuolista. Yksiköitä valmistaudutaan käyttämään ensisijaisesti vaativiin ensivasteen taistelutehtäviin sekä tarvittaessa muihin Puolustusvoimien tehtäviin, kuten viranomaisten tukemiseen tai kansainvälisen avun antamiseen.

Palveluksen aloittavien määrät Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa
Maavoimat 9 500
Merivoimat 1 500
Ilmavoimat 700
Rajavartiolaitos 300