Hyppää sisältöön

Kesän 2021 alokkaiden palvelus alkaa sopeutetuin järjestelyin

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 2.7.2021 13.00
Tiedote

Noin 12 000 alokasta aloittaa palveluksensa 5. heinäkuuta 2021. Alokkaat jakautuvat ympäri Suomea Maavoimien, Merivoimien, Ilmavoimien sekä Rajavartiolaitoksen joukko-osastoihin.

Maaliskuussa 2020 koronaviruspandemian vuoksi aloitettuja sopeutustoimia jatketaan toistaiseksi. Sopeutetuilla varusmiespalveluksen järjestelyillä Puolustusvoimat varmistaa uuden saapumiserän alokkaiden turvallisen palveluksen aloittamisen ja koulutuksen toteutumisen.

Alokkaat ja kouluttava henkilökunta jaetaan pääsääntöisesti kolmeen osastoon heti palveluksen aloittamisen yhteydessä. Osastointi säilyttämällä pystytään sekä rajaamaan tartuntojen leviäminen, että varmistamaan tartuntojen ja altistusten jäljittäminen. Alokasjakson ensimmäinen viikko tulee olemaan kaikille palvelusta, minkä jälkeen alkavat osastokohtaiset koulutus- ja vapaajaksot. Koulutus- ja vapaajaksoissa on eroja joukko-osastojen välillä.  Alokkaita on ohjeistettu tarkemmin heille toimitetussa alokaskirjeessä.

Koronaviruspandemiaan liittyvät sopeutustoimet ovat olleet voimassa yli vuoden ja haastavasta tilanteesta huolimatta joukko-osastot ovat pysyneet toteuttamaan sopeutetun koulutuksen hyvin. Myös palveluksensa päättäville tehdyn loppukyselyn tulokset ovat pysyneet erittäin korkealla tasolla koko koronaviruspandemian aikana. 

Puolustusvoimien koronarajoitukset ja -varotoimenpiteet ovat edelleen voimassa. Varuskuntaolosuhteissa tartuntatautien leviäminen on nopeaa, joten varotoimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta varusmiespalveluksessa olevien terveys turvataan ja henkilöstön toimintakyky säilytetään kaikissa olosuhteissa. Epidemiatilanteen parantumisesta on saatu viitteitä kevään ja kesän aikana. Mikäli tilanne yhteiskunnallisesti kehittyy edelleen parempaan suuntaan sekä rokotukset etenevät hyvin kesän ja alkusyksyn aikana, tarkastellaan rajoituksia myös Puolustusvoimissa.

Tartuntaketjujen ehkäisemiseksi varusmiespalveluksessa oleville annetaan COVID-19-rokotukset heinäkuussa 2021. Toinen COVID-19-rokoteannos annetaan suositusten mukaisessa aikataulussa syksyllä 2021. Rokotukset antaa Puolustusvoimien oma terveydenhuolto. Rokotus on vapaaehtoinen.

Koronatilanteen takia vierailuja varuskunta-alueille joudutaan rajoittamaan. Vakuutus- ja valatilaisuuksia voi seurata maksuttoman striimauksen kautta.

Tiedotimme aikaisemmin virheellisesti, että noin 9400 alokasta aloittaa palveluksensa 5. heinäkuuta 2021. Oikea lukumäärä on noin 12 000 alokasta. 

Lisätietoja: COVID-19 ja Puolustusvoimat - Puolustusvoimat Puolustusvoimat