Hyppää sisältöön

Kenraali Jaakko Valtanen siunattiin sotilaallisin kunnianosoituksin

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 8.2.2024 15.46
Tiedote

Entisen Puolustusvoimain komentajan, kenraali Jaakko Valtasen siunaustilaisuus toimitettiin sotilaallisin kunnianosoituksin torstaina 8. helmikuuta Tapiolan kirkossa Espoossa.

Puolustusvoimain komentajana vuosina 1983–1990 toiminut kenraali Jaakko Valtanen menehtyi keskiviikkona 17. tammikuuta. Hautajaisissa arkkua kantoivat kenraalit ja amiraalit, ja siunauksen toimitti kenttäpiispa Pekka Asikainen. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen lausui tilaisuudessa muistosanat.

Muistopuheessaan kenraali Kivinen kuvaili Valtasen yli viisi vuosikymmentä kestänyttä sotilasuraa kriisien sävyttämäksi. Ura alkoi Valtasen värväydyttyä vapaaehtoisena ensin talvisotaan, sitten jatkosotaan. Nuorena luutnanttina hän toimi miinanraivaustehtävissä, minkä jälkeen ura jatkui joukko-osastopalveluksessa ja sotakouluissa aina 1960-luvun alkuun saakka. Sotien jälkeen tulevaisuus näyttäytyi epävarmana, ja kansainväliset kriisit kiristivät ilmapiiriä. Kenraali Kivinen kertoi muistopuheessaan Valtasen seuranneen Puolustusvoimain komentajan adjutanttina läheltä esimerkiksi kiistaa Neuvostoliiton Kuubaan sijoittamista ohjuksista. Ennen Puolustusvoimain komentajuutta Valtanen toimi muun muassa Pääesikunnan tiedotusosaston päällikkönä ja Pääesikunnan komentopäällikkönä.

Muistopuheessaan kenraali Kivinen toi esiin, että Valtasella oli rohkeutta ja uskallusta tehdä aikaansa edellä olevia uudistuksia. Valtanen oli yhteiskuntasuhteita rakentanut komentaja, joka painotti Puolustusvoimien kokonaisedun merkitystä ja halusi – kenraali Kivisen mukaan – syventää pohjoismaista yhteistyötä ”kuin tulevaa aavistaen”.

Reserviin siirryttyään Valtanen oli edelleen aktiivinen keskustelija ja ajatusten herättäjä hänelle tärkeissä asioissa. Kenraali Kivinen muisteli keskustelleensa Valtasen kanssa vielä joulukuussa maanpuolustukseen liittyvistä teemoista. Hän myös totesi Valtasen kannustaneen ja tukeneen esimerkillisesti seuraajiaan sekä ilmaisseen tukensa Puolustusvoimille asioissa, jotka ovat nousseet laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Näin myös puolustusliitto Naton jäsenyyden kohdalla.

Muistopuheensa lopuksi kenraali Kivinen kuvaili Valtasta täsmälliseksi, käytökseltään korrektiksi ja ihmisiin suuntautuneeksi upseeriksi ja komentajaksi. Valtanen oli koko virkauransa ajan perhekeskeinen ja huolehti läheisistään; vaimostaan, lapsistaan, lapsenlapsistaan ja lapsenlapsenlapsistaan.

Muistopuheessaan kenraali Kivinen kertoi Valtasen arvioineen tämän päivän isänmaallisuutta tasavallan presidentille itsenäisyyspäivänä 2020. Kenraali Valtanen totesi uskovansa, että ”nykypolvi ja nuoriso ymmärtävät, ettei yksi pieni ihminen pienessä maassa voi saavuttaa kovin paljon elämässä. Yhdessä voimme saavuttaa paljon sellaista, joka on meille kaikille arvokasta”.

Valtanen toimi aktiivisesti myös veteraanityön piirissä. Hän oli viimeinen Puolustusvoimien palveluksessa ollut veteraanien tammenlehvätunnusta asetakissaan kantanut upseeri.

´