Hyppää sisältöön

Jarkko Karsikas nimitetään kenraaliksi Naton komentorakenteeseen

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 5.7.2024 12.35
Tiedote

Tasavallan presidentti on 5.7.2024 valtioneuvoston esityksestä päättänyt eversti Jarkko Karsikkaan nimittämisestä kenraalin virkaan ajaksi 1.9.2024-31.8.2029, ja määrännyt Pohjois-Atlantin liiton (Nato) johtamis- ja tietojärjestelmäjohtoportaaseen esikuntapäällikön tehtävään 1.9.2024 lukien.

Tällä hetkellä Pääesikunnassa palveleva Karsikas on Suomen ensimmäinen Naton komentorakenteeseen asetettava kenraali. Belgian Monsissa sijaitseva johtamis- ja tietojärjestelmäporras (Nato Communication & Information Systems Group, NCISG) kuuluu Naton operaatiojohtoportaan johtoesikunnan (SHAPE) alaisuuteen. Sen tehtävänä on tuottaa johtamisjärjestelmäpalveluita liittouman operatiivisen toiminnan, kriisinhallintaoperaatioiden ja harjoitusten tueksi sekä kouluttaa ja ylläpitää toimintavalmiutta. 


Kaikkiaan johtamis- ja tietojärjestelmäjohtoportaassa (NCISG) työskentelee yli 1600 henkilöä, esikunnan vahvuuden ollessa 160. Suurin osa henkilöstöstä kuuluu kolmeen johtamisjärjestelmäpataljoonaan, joiden johtovaltiot ovat Saksa, Puola ja Italia. Pataljoonien henkilöstöä on sijoitettuna lähes kaikkiin vanhoihin Nato-maihin.


-    Tehtävään määrääminen on luonnollisesti suuri kunnia ja olen erittäin innoissani sekä kiitollinen tästä mahdollisuudesta. NCISG:n monikansallisen esikunnan johtaminen on esikuntapäällikön perustehtävä, jossa auttaa suuresti uralla saatu kokemus ja kokemus kahden kriisinhallintaoperaation esikuntatehtävistä. Esikuntapäällikön tehtäväkenttä on tulevassa organisaatiossani kuitenkin normaalia laajempi, ja sitä kuvataan tehtävänkuvauksessa apulaiskomentaja/esikuntapäällikkö nimikkeellä. Luotan kuitenkin vahvasti Puolustusvoimissa hankittuun laajaan kokemukseen ja suomalaiseen sotilaskoulutukseen. Niillä tässäkin tehtävässä pärjätään samalla kehittäen Naton ja Suomen puolustuskykyä.


Eversti Jarkko Antero Karsikas (s. 1971) on toiminut apulaisosastopäällikkönä Pääesikunnassa vuodesta 2024. Aikaisemmin hän on palvellut muun muassa projektin johtajana, digitalisaatiojohtajana ja sektorijohtajana Pääesikunnassa, Viestikoulun johtajana Maasotakoulussa sekä osastopäällikkönä Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksessa. Kriisinhallintaoperaatioissa hän on palvellut Kosovossa (KFOR) ja Bosnia-Herzegovinassa (EUFOR). Everstiksi hänet ylennettiin 4.6.2021.


Lisätietopyynnöt: 


Puolustusvoimien mediapalvelu: [email protected] / p. 0299 510 975

 

´