Hyppää sisältöön

Seger för Finland i den europeiska tävlingen för försvarsinnovation

Försvarsmakten
3.12.2020 12.30
Pressmeddelande

Tammerfors universitets förslag om att använda radioteknik för att försvara sig mot drönarsvärmar har vunnit Europeiska försvarsbyråns innovationstävling.

Utvecklingen av den vinnande innovationen är relaterad till de pågående forskningsprojekten av biträdande professor Taneli Riihonens forskargrupp vid Tammerfors universitet "Elektronisk avvärjning av obemannade luftfarkoster" och "Radiosköld för att skydda mot skadlig trådlös kommunikation", finansierad av Försvarets vetenskapliga delegation (MATINE) och Finlands Akademi.

Den engelska titeln på den vinnande projektidén är: “Full-Duplex Radio Technology for Enhanced Defence Capabilities Against Drone Swarms”. Priset delades ut den 3 december vid Europeiska försvarsbyråns (European Defence Agency, EDA) årliga toppkonferens som anordnades virtuellt i Bryssel. Förslaget till tävlingen kom till i samarbete med Rantelon, ett estniskt företag inriktat på radiofrekvenselektronik. Försvarsmaktens forskningsanstalt är delaktigt i forskningsarbetet som handledare och övervakare.

"Nyckelmetoder för att bekämpa drönare och deras svärmar fokuserar på radiofrekvenssändningar från flygplan och de markstationer som kontrollerar dem. Den innovation vi föreslår för tävlingen är att utveckla och tillämpa full-duplex radioteknik för att försvar mot drönarsvärmar, men mer allmänt är detta bara ett exempel på hur multifunktionella full-duplex militära radioapparater kommer att ge överlägsenhet till kampen för kontroll av radiospektrum och därmed öka prestanda för ledningssystem och elektronisk krigföring," berättar Riihonen.

Forskargruppens tidigare MATINE-projekt "Full-duplex radioteknik i militärt bruk" och internationellt forskningssamarbete inom Natos forskningsorganisation (Science and Technology Organization STO) har också bidragit till den banbrytande positionen för Riihonens grupp.

Läs mer i Ruotuväkis mer omfattande artikel (på finska)