Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Euroopan puolustusinnovaatiokilpailun voitto Suomeen

Puolustusvoimat
3.12.2020 12.30
Tiedote

Tampereen yliopiston ehdotus radioteknologian hyödyntämisestä droneparvilta puolustautumiseen on voittanut Euroopan puolustusviraston innovaatiokilpailun.

Tampereen yliopistossa voittaneen innovaation kehitys liittyy apulaisprofessori Taneli Riihosen tutkimusryhmän käynnissä oleviin tutkimushankkeisiin ”Miehittämättömien ilma-alusten elektroninen torjunta” ja ”Radiokilpi suojaamaan haitalliselta langattomalta tietoliikenteeltä”, joita rahoittaa Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta (MATINE) ja Suomen Akatemia.

Voittaneen hankeidean englanninkielinen otsikko on “Full-Duplex Radio Technology for Enhanced Defence Capabilities Against Drone Swarms”. Palkinto jaettiin 3. joulukuuta Euroopan puolustusviraston (European Defence Agency, EDA) vuosittaisessa korkean tason konferenssissa, joka järjestettiin virtuaalisesti Brysselissä. Ehdotus kilpailuun syntyi yhteistyössä virolaisen Rantelonin kanssa, joka on radiotaajuuselektroniikkaan keskittynyt yritys. Puolustusvoimien tutkimuslaitos on mukana tutkimustyön ohjaajana ja valvojana.

”Keskeiset menetelmät dronejen ja niiden parvien torjumiseksi kohdistuvat radiotaajuisiin lähetyksiin ilma-aluksista ja niitä ohjaavista maa-asemista. Kilpailuun ehdottamamme innovaatio on kehittää ja soveltaa full-duplex radioteknologiaa droneparvia vastaan puolustautumiseen, mutta laajemmin tämä on vasta yksi esimerkki siitä, kuinka monitoiminnalliset full-duplex sotilasradiot tulevat antamaan ylivoimaa kamppailuun radiotaajuusspektrin hallinnasta ja siten lisäämään johtamisjärjestelmien sekä elektronisen sodankäynnin suorituskykyjä”, Riihonen kertoo.

Myös tutkimusryhmän aiempi MATINE-hanke ”Full-duplex radioteknologia sotilaskäytössä” ja kansainvälinen tutkimusyhteistyö NATOn tutkimusorganisaation (Science and Technology Organization, STO) piirissä ovat osaltaan luoneet Riihosen ryhmälle edelläkävijän asemaa. 

Lue lisää Ruotuväen laajemmassa artikkelissa