Hyppää sisältöön

Adenovirustilanne Puolustusvoimissa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 12.4.2024 13.40
Tiedote

Varuskunnissa on esiintynyt poikkeuksellisen ärhäkkää adenovirusta, joka on aiheuttanut sairastuneissa ylähengitystie- ja vatsaoireita, yleistä huonovointisuutta ja kuumeilua. Tavallisista adenovirusepidemioista poiketen liikkeellä oleva virustyyppi on aiheuttanut enemmän sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia. Puolustusvoimat suhtautuu tilanteeseen erittäin vakavasti. Toimenpiteet tautitilanteen hallitsemiseksi aloitettiin välittömästi epidemian vakavuuden selvittyä.

Adenovirukset tarttuvat helposti ja aiheuttavat tyypillisimmin hengitystieinfektioita. Ärhäkkää adenovirustyyppiä on esiintynyt muutamassa varuskunnassa, ja ilmenneisiin tautitapauksiin on liittynyt myös muita oireita. Yksittäisiä varusmiehiä on jouduttu hoitamaan tehohoidossa, mikä on hyvin poikkeuksellista adenovirusepidemioissa.

Varuskunnissa, joissa ärhäkkää adenovirustyyppiä on esiintynyt, on tehty tehostettuja toimia epidemian hillitsemiseksi. Näissä varuskunnissa pahin tautitilanne on jo rauhoittumassa.

Tilannetta seurataan tarkasti, ja tehostettuihin toimiin on siirrytty kaikissa varuskunnissa. Kaikissa varuskunnissa on korostettu keinoja infektioiden tarttumisen estämiseksi. Adenovirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla, ja käsihygieniaa on tehostettu. Myös muihin hygieniatoimenpiteisiin on kiinnitetty huomiota.  Sairastuneita varusmiehiä hoidetaan yksikössä vuodelevossa, kotihoidossa tai sairaalahoidossa. Terveiden varusmiesten koulutus jatkuu suunnitellusti.

´