Hyppää sisältöön

Freezing Winds 23 alkaa Suomenlahdella ja eteläisellä rannikolla – Ensimmäinen Suomen johtama suuri meripuolustusharjoitus Naton jäsenenä

Merivoimat
Julkaisuajankohta 15.11.2023 14.01
Tiedote
Hamina-luokan ohjusvene merellä.

Merivoimien johtama syksyn pääsotaharjoitus Freezing Winds 23 järjestetään 20.11. -1.12.2023. Kansainväliseen merisotaharjoitukseen osallistuu joukkoja Merivoimien lisäksi Maavoimista ja Ilmavoimista, Ruotsin merivoimista sekä runsaasti liittolaisia. Freezing Winds 23 on ensimmäinen Suomen johtama suuri merisotaharjoitus Naton jäsenenä.

Harjoituksessa on mukana yhteensä noin 30 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja. Harjoituksen kokonaisvahvuus on yli 4000 henkilöä.

Suomenlahden ja Saaristomeren alueella toteutettavan harjoituksen tavoitteena on harjoitella merioperaation toimeenpanoa osana kansainvälistä yhteisoperaatioita Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa.

Tämän syksyn pääsotaharjoituksemme on ensimmäinen, jonka toteutamme laajana Nato-harjoituksena, jossa myös ruotsalaiset kumppanimme ovat vahvasti mukana. Yhdessä harjoittelemalla vahvistamme paitsi sotilaallisia suorituskykyjä myös yhteensopivuutta ja kykyämme toimia yhdessä, sanoo harjoituksen johtaja, kommodori Juhapekka Rautava.

Harjoituksessa on suomalaisten alusten ja joukkojen lisäksi mukana Naton pysyvä alusosasto SNMG1, jossa on yhteensä kolme alusta Saksasta ja Alankomaista, sekä Naton pysyvä miinantorjuntaosasto SNMCMG1, jossa on yhteensä kuusi alusta Puolasta, Saksasta, Alankomaista ja Ranskasta.

Harjoitukseen osallistuvien miinantorjunta-alusten runsas määrä on osoitus Naton kiinnostuksesta ja sitoutumisesta vedenalaisen infrastruktuurin suojaamiseen, Rautava lisää.

Tämän lisäksi mukana on Yhdysvaltain merijalkaväen osasto (2nd Marine Logistics Group), joka on asettunut komennukselle Uudenmaan prikaatiin marraskuun alusta asti. Lisäksi yhdysvaltalaiset sukeltajat toimivat harjoituksessa yhdessä suomalaisten raivaajasukeltajien kanssa.

Iso-Britannian laivaston maihinnousutukialus RFA Mounts Bay sekä Iso-Britannian merijalkaväen osasto osallistuvat harjoitukseen ja toteuttavat maihinnousutehtäviä Uudenmaan prikaatin joukkojen kanssa.

Ruotsista harjoitukseen osallistuvat Göteborg-luokan korvetit Sundsvall ja Gävle sekä huoltoalukset Trossö ja Ulvön. Virosta on mukana miinantorjunta-alus Wambola.

Toimintaa maalla, merellä ja ilmassa

Harjoitus aiheuttaa lisääntynyttä sotilasajoneuvojen liikennettä erityisesti Länsi-Uudenmaan alueella.

Ilma-aluksia on yhteensä 16 kappaletta. Harjoituksen lentotoiminta on aktiivista Etelä-Suomen ja pohjoisen Itämeren alueella koko harjoituksen ajan. Ilmavoimien lisäksi ilmatoimintaa toteuttavat Maavoimat ja Rajavartiolaitos. Harjoituksessa on mukana F/A 18 monitoimihävittäjien lento-osasto Yhdysvaltain merijalkaväestä, ranskalainen merivalvontakone Atlantique 2 sekä alusosastoihin kuuluvat meritoimintahelikopterit.

Harjoituksen aikana käytetään ilma-alusten omasuojaheitteisiin kuuluvia silppuja ja soihtuja. Tutkasilppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja ja infrapuna-soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisinä kirkkaina valoilmiöinä.

Kansainvälisiä aluksia Turussa ja Helsingissä

Harjoitukseen osallistuvia laivoja kiinnittyy Turkuun harjoituksen alkaessa 17.-22.11. Turun satamaan kiinnittyvät Naton miinantorjuntaosasto SNMCMG1 sekä pysyvä laivasto-osasto SNMG1. Lisäksi Turkuun kiinnittyvät harjoituksen ruotsalaiset alukset. Helsinkiin puolestaan kiinnittyy 19.-22.11. maihinnousualus RFA Mounts Bay. Alukset eivät ole avoinna yleisölle.

Voit seurata harjoituksen tapahtumia Merivoimian sosiaalisen median kanavissa (Facebook, Instagram, X) asiatunnisteilla #FRWI23 ja #Merivoimat.

------------

Tiedotetta muokattu 16.11.: Tarkennettu alusten saapumispäiviä.

´