Hyppää sisältöön

Ilmataisteluharjoittelua Ranskan ilmavoimien kanssa

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 15.7.2020 17.25
Tiedote
Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjiä ja Ranskan ilmavoimien Mirage 2000-5F -hävittäjiä.

Kansainvälinen yhteistyö kehittää Suomen puolustuskykyä ja on osa Ilmavoimien päivittäistä toimintaa.

Ilmavoimat toteutti yhteisen lentokierroksen Viron Ämarista toimivan Ranskan ilmavoimien Mirage 2000-5F -osaston kanssa 15. heinäkuuta 2020. Kuopion länsi- ja luoteispuolella lennettyyn ilmataisteluharjoitteluun osallistui neljä Karjalan lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja neljä ranskalaista Miragea. 

Nimellä Finnish Swedish Training Event (FSTE) tunnetut lentokierrokset ovat Suomen, Ruotsin ja Baltiasta toimivien NATO:n lento-osastojen kahden- tai kolmenvälistä yhteistoimintaa. Vuodesta 2015 alkaen lennettyjen FSTE-kierrosten konsepti on vastaava kuin Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien säännöllisessä Cross Border Training (CBT) -harjoittelussa. FSTE-kierroksia pyritään lentämään kuukausittain, Suomen ilmavoimista mukana on kerrallaan 2‒8 Hornetia tai 2‒4 Hawkia.

‒ FSTE-lentokierrosten keskeinen tavoite on Hornet-ohjaajiemme koulutus ilmasta ilmaan -tehtävissä erityyppistä kalustoa vastaan. Kierrosten suunnittelu ja toteutus tarjoaa sekä lentäjille että taistelunjohtajille arvokasta kokemusta kansainvälisestä yhteistoiminnasta. Lennämme FSTE-kierrokset osana päivittäistä lentotoimintaa, joten saamme koulutushyödyt ilman ylimääräisiä kustannuksia, kertoo Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja, everstiluutnantti Inka Niskanen.

Suomen, Ruotsin ja kansainvälisessä ilmatilassa lennettävät FSTE-kierrokset ovat osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2020 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Edellisen kerran Ilmavoimat harjoitteli Viron Ämarista toimivan Ranskan ilmavoimien Mirage 2000-5F -osaston kanssa 6. toukokuuta.

´