Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Självständighetsdagens riksparad i S:t Michel

Armén 22.11.2018 12.15
Pressmeddelande

Självständighetsdagens riksparad ordnas i år i S:t Michel. Jubileumsåret Försvarsmakten 100 kulminerar i paraden, vars tema är Försvarsmakten - 100 år av beredskap. Förutom paradmönstring och förbimarsch bjuder paraden på en mångsidig materielutställning där man kan bekanta sig med försvarsmaktens utrustning.

Trupper från armén, marinen och flygvapnet, Försvarshögskolan och Gränsbevakningsväsendet samt veteran- och försvarsorganisationerna deltar i paraden - sammanlagt ca 900 personer.

Paradmönstringen ordnas kl.12 på torget i S:t Michel, där paradtrupperna börjar gruppera sig kl.11.30.

Förbimarschen börjar klockan 13 på Maaherrankatu. I förbimarschen deltar, förutom de avdelningar som marscherar till fots, materiel från arméns beredskapsenheter, totalt över 50 fordon. Förbimarschen tas emot framför Regionförvaltningsverket i Östra Finland. Avdelningarna som marscherar till fots startar vid korsningen Vuorikatu. Man kan följa med förbimarschen längs Maaherrankatu.

I förbimarschens överflygningar deltar arméns NH90 transporthelikoptrar och Hughes MD500 lätthelikoptrar samt flygvapnets F/A-18 Hornetjaktplan och Hawk-jetskolflygplan. Överflygningarna förorsakar buller i centrum av S:t Michel.

Kommendören för armén generallöjtnant Petri Hulkko tar emot paraden tillsammans med en representant för S:t Michels stad och en veteran från våra krig. Fältandakten hålls av arméns fältprost Vesa Aurén och paradtrupperna kommenderas av stabschefen för armén generalmajor Markku Myllykangas. För paradarrangemangen svarar Karelska brigaden.

Paraddagens program:

kl. 9.40 Kransnedläggning vid Mannerheimstatyn på torget i S:t Michel

kl. 9.30 - 15.00 Materielutställning på Raatihuoneenkatu

kl. 11.30 börjar paradtrupperna gruppera sig för paradmönstring på torget i S:t Michel

kl.12.00 Paradmönstring på torget i S:t Michel

kl. 13.00 Förbimarsch på Maaherrankatu

I köpcentret Stella kan publiken dessutom bekanta sig med en filatelistisk utställning, där försvarsgrenarnas 100-åriga historia skildras på roll-up-tavlor. Arrangör är föreningen Upseerifilatelistit ry.

Paraden kommer att påverka trafiken i S:t Michel

Det är skäl att undvika att röra sig med fordon i centrum under paraden, eftersom en del av gatorna och områdena helt reserveras för paraden. Publiken ombeds anlända till området i god tid.

Vissa förberedelser inför paraden börjar på evenemangsplatserna redan 5.12.

Huvuddelarna av paradtrupperna anländer till S:t Michel under onsdagen 5.12. Närmare information om trafikarrangemangen kommer att publiceras under vecka 48. Information om trafikarrangemangen kommer också att finnas på försvarsmaktens och S:t Michels stads webbplatser.

Vi vill påminna allmänheten om att hela S:t Michels centrum är flygförbudsområde och att det av säkerhetsskäl är absolut förbjudet att flyga obemannade luftfarkoster under evenemanget. Undantag utgör endast myndighetsverksamhet.

Allmänheten välkomnas att följa med dagens evenemang.

Man kan följa med paraden på ort och ställe eller på webben via försvarsmaktens kanaler:

Puolustusvoimat.fi/paraatit

Facebook.com/puolustus

[email protected]

Youtube.fi/puolustusvoimat

Instagram.com/puolustusvoimat.fi

Snapchat/inttielamaa

#PV100, #paraati