Osiot
Valikko
Puolustusvoimat

Ruotsi ja Suomi allekirjoittavat syvenevän puolustusyhteistyön sotilasstrategisen konseptin

Puolustusvoimat 18.12.2019 15.00
Tiedote

Keskiviikkona 18. joulukuuta Suomen Puolustusvoiman komentaja, kenraali Timo Kivinen tapasi Ruotsin Puolustusvoimien komentajan, kenraali Micael Bydénin Pääesikunnassa Helsingissä. Tapaamisen tarkoituksena oli allekirjoittaa syvenevää yhteistyötä koskeva sotilasstrateginen konsepti.

Konsepti muuttaa poliittisen tahdon sotilastason tavoitteiksi, suuntalinjoiksi ja toimintaohjeiksi. Komentajat pitivät myös työkokouksen keskustellakseen siitä, miten yhteistyö on edistynyt ja kuinka yhteistyötä voidaan jatkossa edistää.

− ”Syvenevä puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa on edennyt reippain askelin vuoden 2019 aikana”, kenraali Kivinen sanoi.

Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.  Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa kummankin maan puolustuskykyä ja toteuttaa yhdessä toimia, joilla vahvistetaan turvallisuutta ja ylläpidetään vakautta Itämeren alueella ja Euroopan pohjoisimmilla alueilla. Vaikka kahdenvälisten sotilaallisten operaatioiden toteuttaminen edellyttää erillisiä kansallisia päätöksiä, niin yhteistyön ydin on kuitenkin kyky toimia ja operoida yhdessä rauhan, kriisin ja sodan aikana.

Vuonna 2019, Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö on tiivistynyt siten, että yhteisen strategisen ja operatiivisen ohjauksen tahtia on tehostettu. Erilaisten yhteisten toimien ja harjoitusten kokoa ja lukumäärää on laajennettu, josta esimerkkinä Ruotsissa järjestetty laaja Northern Wind -sotaharjoitus maaliskuussa. Yhteistyö syvenee jatkossa kattamaan myös operatiivista suunnittelua ja entistä monipuolisempaa koulutus- ja harjoitustoimintaa.

− ”Ruotsin yhteistyö Suomen kanssa on olennaisen tärkeää. Maidemme yhdistetyt suorituskyvyt ovat tae nostetusta kynnyksestä yhteisellä alueellamme”, Kenraali Bydén sanoo.

Video Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä