Hyppää sisältöön

Ylijäämäbetoniharkkoja hyödynnetään valmiusrakentamisessa

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
4.3.2021 11.24
Tiedote
Kaivinkone nostaa betonimoduulia. Vieressä betonimoduuleista koottu suojarakenne
Kotimainen betoniteollisuus valmistaa ylijäämäbetonimoduuleita Puolustusvoimien käyttöön. Valmiusrakentamisessa moduuleista voidaan koota helposti ennalta suunniteltuja rakennelmia joukkojen ja materiaalin suojaksi.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja kotimainen betoniteollisuus ovat käynnistäneet yhteistyöhankkeen, jonka tavoitteena on hyödyntää ylijäämäbetonia taistelukentän suojarakentamisessa. Tuloksena syntyi kotimaisen teollisuuden valmistama betonimoduuli, joilla voidaan tuottaa nopeasti ja helposti suojaa Puolustusvoimien joukoille ja materiaalille.

Betonia Oy:n ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen välinen palvelusopimus solmittiin vuonna 2020, ja se kattaa betoniteollisuuden valutyöstä ja rakennustyömailta jäävät ylijäämäbetonista valmistettavat betonimoduulit sekä niiden tuottamiseen liittyvät palvelut vuoteen 2024 asti. Sopimuksen arvo on kaksi miljoonaa euroa.

Tarkoitusta varten Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen ja alan teollisuuden yhteistyönä on kehitetty erityinen PV-Betonimoduuli. Moduulin tuotannossa on huomioitu Puolustusvoimien valmiusrakentamisen vaatimukset. Betonimoduuleista voi rakentaa nopeasti ja joustavasti ennalta suunniteltuja suojarakenteita käyttäen apuna tavanomaisia rakennustyökoneita ja -välineitä. Ylijäämäbetonin käyttäminen vähentää osaltaan betonintuotannon ympäristövaikutuksia. Lisäksi se on kustannustehokas tapa tuottaa suuria määriä valmiusrakentamismateriaalia.

Betonia Oy koordinoi betoniteollisuuden yritysten ylijäämäbetonista valmistettujen moduulien tuotannon ja varastoinnin Puolustusvoimien tarpeisiin. Järjestelyn tavoitteena on luoda betonimoduuleille mahdollisimman laaja valtakunnallinen toimittajaverkosto kotimaisten betoniteollisuusyritysten piirissä.

Lisätietoja: 
Valmiusrakentamispäällikkö majuri Sauli Hongisto, Puolustusvoimien logistiikkalaitos, p. 0299 800 (vaihde)

Tiedottaja Ville Tuokko, Puolustusvoimien logistiikkalaitos, p. 0299 800 (vaihde)