Hyppää sisältöön

Varusmiesten maanpuolustustahto jatkaa nousuaan – kotiutuneilta loppukyselyssä aikasarjan parhaat tulokset

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 3.1.2024 15.49
Tiedote

Joulukuussa 2023 kotiutuneiden varusmiesten loppukyselyssä ennätyskorkeat tulokset.

Saapumiserittäin kerättävät loppukyselyt kertovat Puolustusvoimille varusmiehen näkemyksen palvelusajastaan. Joulukuussa 2023 kotiutuneiden varusmiesten loppukyselyssä saavutettiin nykymuotoisen kyselyn (2014-2023) korkeimmat tulokset. 

Kotiutuvien varusmiesten loppukyselyssä arviot annetaan asteikolla 1–5. Joulukuussa 2023 kotiutuneiden kyselyssä varusmiesten maanpuolustustahto (4,6), armeija-aika (4,3) ja liikuntakoulutus (3,8) nousivat ennätykselliselle tasolle. Lisäksi mm. tyytyväisyys henkilökuntaan (4,3), arvio ryhmänjohtajista (4,0) sekä upseerikokelaista (4,3) ovat säilyneet korkealla tasolla. 

Palautekyselyt tukevat Puolustusvoimien kehitystyötä

Palautekyselyillä on merkittävä rooli koulutuksen kehittämisessä. Palautekyselyt analysoidaan kaikilla Puolustusvoimien johtamistasoilla Pääesikunnasta perusyksikköön. Pitkällä aikavälillä tulokset ovat olleet nousevalla trendillä. Palautekyselyt uudistuvat vuoden 2024 alusta, mutta osassa tuloksista säilyy vertailukelpoisuus aikaisempiin vuosiin.

Sota Ukrainassa näkyy tuloksissa

Loppukyselyn tulokset osoittavat myös, että sota Ukrainassa on vahvistanut varusmiesten palvelusmotivaatiota ja tahtoa puolustaa maataan. Kauttaaltaan nousua on tapahtunut vuodesta 2022 lähtien juuri varusmiesten maanpuolustustahdon ja palvelusmotivaation osalta.  

´