Hyppää sisältöön

Varusmiehet kotiutuvat 17.6.2021

Puolustusvoimat
16.6.2021 10.00
Tiedote

Huomenna 17. kesäkuuta Puolustusvoimista ja Rajavartiolaitoksesta siirtyy reserviin noin 9000 varusmiestä ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista.

Nyt kotiutuvat ovat aloittaneet palveluksensa joko tammikuussa 2021 tai heinäkuussa 2020 ja ovat palvelleet 165 tai 347 vuorokautta. Koronaepidemiasta johtuen kotiuttamisjärjestelyt toteutetaan sopeutetusti. Kotiuttaminen toteutetaan osastoittain, jolloin eri kotiuttamiseen liittyvät tilaisuudet pystytään toteuttamaan turvallisesti.

Reserviin siirtyy 409 naista, joka on kaikkien aikojen ennätysmäärä (aiempi ennätys 397). 

Varusmieskoulutus jatkuu sopeutetusti kesän saapumiserällä

Nyt reserviin siirtyvät varusmiehet ovat palvelleet koko palvelusaikansa koronaviruspandemian erityisjärjestelyjen mukaisesti. Tämä on tarkoittanut esimerkiksi pidempiä kiinniolo- ja vapaajaksoja sekä tarkempien hygieniamääräysten noudattamista. Haastavasta tilanteesta huolimatta joukko-osastot ovat päässeet varusmieskoulutuksessa hyviin tuloksiin.

Heinäkuun 5. päivänä aloittavan saapumiserän palvelus alkaa edelleen sopeutetuin järjestelyin. Epidemiatilannetta seurataan kuitenkin jatkuvasti ja arvioidaan sen vaikutuksia Puolustusvoimien toimintaan. 

Puolustusvoimien koronavarotoimenpiteet ovat edelleen voimassa. Varuskuntaolosuhteissa tartuntatautien leviäminen on nopea, joten varotoimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta varusmiesten terveys turvataan ja henkilöstön toimintakyky säilytetään kaikissa olosuhteissa. Sopeutetuilla järjestelyillä Puolustusvoimat varmistaa asevelvollisten turvallisen palveluksen aloittamisen ja koulutuksen toteutumisen.

Varusmiesten koronarokotukset toteutetaan heinäkuussa, ja ne koskevat sekä 5.7.2021 palvelukseen aloittavia varusmiehiä, että aiemman saapumiserän palveluksessa jatkavia varusmiehiä. Rokotus on vapaaehtoinen.