Hyppää sisältöön

Vahvempia yhdessä: JEF-maiden hävittäjät harjoittelivat yhteistoimintaa Suomessa

IlmavoimatPuolustusvoimat
Julkaisuajankohta 29.9.2023 13.12
Tiedote

Noin kymmenen ulkomaista hävittäjää Isosta-Britanniasta ja Ruotsista harjoitteli tällä viikolla yhdessä Suomen ilmavoimien kanssa.

Ilmavoimien pääsotaharjoituksessa brittiläiset F-35-hävittäjät, ruotsalaiset JAS 39 Gripen -monitoimihävittäjät ja suomalaiset F/A-18 -hävittäjät osallistuivat lentokierroksiin, joissa harjoiteltiin Suomen puolustamista monikansallisessa yhteistyössä. Brittihävittäjät operoivat Norjan rannikon edustalla purjehtivalta Queen Elizabeth -lentotukialukselta, tankkasivat ilmassa ja suorittivat ilmaoperaatioita Suomessa.

Britannia: läheinen liittolainen ja kumppani

Suomen alueellisen koskemattomuuden turvaaminen on Puolustusvoimien perustehtävä, ja sitä harjoitellaan aktiivisesti kansainvälisten kumppani- ja liittolaismaiden kanssa. Suomen Nato-jäsenyys sekä Suomen ja Ruotsin kahdenvälinen tiivis puolustusyhteistyö vahvistavat Suomen puolustuskykyä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Ison-Britannian koordinoima ja Natoa täydentävä pohjoiseurooppalainen puolustusyhteistyö JEF – Joint Expeditionary Force.

 

JEF: pohjoiseurooppalaisen puolustuksen vahvistaja

JEF on kymmenen demokraattisen pohjoiseurooppalaisen valtion liittouma, joka kykenee toimimaan itsenäisesti tai Naton osana. Suomi liittyi yhteistoimintaan vuonna 2017. Ilmavoimien Ruska-harjoitus syvensi maiden yhteistoimintakykyä ja kykyä monimutkaisiin ilmaoperaatioihin Suomen puolustamiseksi. Queen Elizabeth -lentotukialuksen purjehdus taas kehitti Britannian kykyä tuoda merellisiä ja ilmallisia vahvistuksia pohjoisten liittolaisten tueksi. Queen Elizabeth -lentotukialus toi nyt Pohjolaan JEF:in tähänastisesti suurimman joukkojen ja kaluston keskittymän muodostaen merkittävän puolustuksellisen yhteisvoiman, joka toimii uskottavana pelotteena mahdolliselle hyökkääjälle.

´