Hyppää sisältöön

Työn ja vapaa-ajan tasapaino Puolustusvoimissa

Julkaisuajankohta 21.7.2023 14.19

Nykyaikaisessa työelämässä arvostetaan yhä enemmän joustavuutta. Oli kyseessä sitten uransa alkuvaiheilla oleva opiskelija tai pitkän uran tehnyt työntekijä, on työn ja vapaa-ajan sujuva yhdistäminen kaivattua. Työn ja vapaa-ajan välinen tasapainoilu ei kuitenkaan ole aina helppoa. Erityisesti perhe-elämän yhteensovittaminen työaikataulujen kanssa voi olla haasteellista. Onneksi työtehtävien salliessa joustavat työaikakäytännöt ovat mahdollisia Puolustusvoimissa.

Työajalla yksi tärkeimmistä tekijöistä on joustava työaika.


Puolustusvoimien rekrytointisektorilla työskentelevä Ismo Piironen toteaa, että joustavat työaikajärjestelyt auttavat paljon perheellistä arjessa. Hänen työnsä mahdollistaa sen, että hän voi itse suunnitella liukuvan työajan puitteissa omat työaikataulunsa. Se auttaa perhearjen pyörittämisessä merkittävästi, kun on joustoa töihin tulo- ja lähtöajoissa. Esimerkiksi lasten vienti päiväkotiin helpottuu. 

Myös etätyömahdollisuus helpottaa arkea. Puolustusvoimissa on mahdollista työskennellä 12 päivää kuukaudessa etänä, jos työtehtävät sen sallivat. Tämä etu koetaan positiivisena ja mieluisana asiana työntekijöiden keskuudessa ja se helpottaa työn ja vapaa-ajan yhdistämistä. Myös Piironen kokee etätyömahdollisuuden kätevänä ja kertoo, että etätyöskentely muun muassa vähentää päivittäistä työmatkaan kuluvaa aikaa ja mahdollistaa siten enemmän aikaa perhe-elämälle ja vapaa-ajan vietolle. 

Henkilöstösuunnittelija Ismo Piironen kertoo joustavista työaikakäytännöistä Palvelukeskuksen työntekijän näkökulmasta.

Hyvät sijaisuusmenettelyt tekevät arjesta sujuvaa ja lomasta oikean irtioton arjesta.
 

Piironen nostaa esille myös onnistuneet sijaisuusmenettelyt tärkeänä työn ja vapaa-ajan erottajana. Hyvin suunnitellut sijaisuusjärjestelyt mahdollistavat sen, ettei lomalla tarvitse seurailla tai avata työsähköposteja, vaan voi lomailla rauhassa kuten kuuluukin. Tämä pätee myös muihin poissaoloihin. Oman työn voi jättää toiselle siksi aikaa ja luottaa, että työ etenee niin kuin sen pitääkin. Puolustusvoimissa sijaisuusjärjestelyt hoidetaan hyvin ja Piironen toteaa, että se on iso ja positiivinen asia verrattuna moneen muuhun työpaikkaan. 

Piironen tuo esille myös viikkoliikunnan merkityksen työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. Hänellä on mahdollisuus käydä ulkoilemassa ja liikkumassa työajalla pari tuntia viikossa. Viikkoliikunta ylläpitää hyvää fyysistä ja henkistä työhyvinvointia. 

Piironen siirtyi keväällä vanhempainvapaalle kuudeksi kuukaudeksi. Hän on yksi ensimmäisistä, joka pääsee toteuttamaan uutta vanhempainvapaauudistuksessa tullutta mallia, jossa molemmat vanhemmat voivat olla tasapuolisesti vanhempainvapaalla. 

Lue lisää eduista ja palkkauksesta täältä: https://puolustusvoimat.fi/tyo-ja-koulutus/edut-palkkaus 

´